Hlavní obsah

Bátora se nově bude zodpovídat kontroverzní šéfce Dobešova úřadu

Právo, Marek Přibil, Oldřich Danda

Ministři TOP 09 v úterý po dvou týdnech přišli na jednání vlády. Šéfa Akce D. O. S. T. Ladislava Bátoru ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolá k 1. září z postu ředitele personálního odboru, takže důvod k protestní absenci padne.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Bátora

Článek

V hierarchii úřadu ale Bátorův vliv paradoxně vzroste. Stane se vicekancléřem s řadou kompetencí. K dotazu, nebude-li to TOP 09 vadit, řekl v úterý Právu Dobeš: „Bylo potřeba vyjít z této krize, najít kompromis. A ten nemohl znamenat nula a sto procent.“ Ale také připustil: „Spolu s vámi cítím, že tady je ta kompetence výrazně větší.“ Tedy v nové Bátorově pozici.

Na to, zda bude brát nyní vyšší plat, se musí Dobeš teprve podívat. „Teoreticky by to mohlo být více. Ale ono se to může vyrovnat osobním ohodnocením – směrem dolů,“ naznačil.

Bátora se stane zástupcem ředitele kabinetu ministra, který bude mít podle Dobeše na starosti výběrová řízení a centrální nákupy, správu budov, ekonomiku a informatiku.

Machálková je na mateřské

Současná sekční šéfka Jana Machálková, pod kterou spadá i personální odbor a PR a které Dobeš nadělil o Vánocích statisícovou odměnu, je ale na mateřské dovolené. Podle webu úřadu ji zastupuje Václav Šmíd. Teď bude nově i Bátora.

„Proběhne rozdělení kompetencí. Ve finále, když nad tím přemýšlím, je pro mě toto řešení dobré,“ doplnil Dobeš.

K tomu, co nakonec rozhodlo, že odvolal Bátoru, se vyjádřil ministr slovy: „To, že jsem cítil, že pro pana Schwarzenberga je toto velice důležitá otázka. Od pátku s panem premiérem Nečasem pracujeme, abychom z té situace vyšli. A tím třetím klíčovým partnerem byl pan předseda TOP 09 Schwarzenberg.“

Nečas spor považuje za vyřešený. V úterý po koaličním jednání popsal několik detailů, jak se podařilo zažehnat jednu z mnoha krizí současné vládní garnitury. Situace se posunula až po návratu Schwarzenberga z dovolené. A v neděli s ním Nečas jednal, přičemž si podle jeho slov „načrtli základní kontury řešení situace“. Následovala schůzka Dobeše u předsedy vlády, ze které vzešel Dobešův návrh řešení, a se souhlasem Nečase s ním pak zamířil ministr ke Schwarzenbergovi. Ten projevil vděk za Dobešovu vstřícnost. A Nečas řekl: „Celou záležitost kolem pana Bátory pokládám za vyřešenou.“

Také podle Schwarzenberga je záležitost ukončena. Pro TOP 09 bylo klíčové, aby odešel Bátora z pozice, v níž má zprostředkovaně vliv na výchovu mládeže. Doplnil, že úředníkovo působení na jiném postu jeho straně vadit nebude. Na školství pod sekci šéfa kabinetu spadá odbor odbor vnějších vztahů a komunikace, odbor akvizice a metodiky veřejných zakázek, odbor analyticko-koncepční a odbor personální.

V hierarchii školství je sekční šéf roven náměstkovi a jde o nejbližšího člověka ministra. Nejdůležitější věci resortu se rozhodují právě v této sekci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám