Hlavní obsah

Na Šluknovsku se krade přes den, policejní posily nastupují až v 17 hodin

– Varnsdorf
Právo, Aleš Pelikán

Téměř padesát mužů z policejní pořádkové jednotky z Prahy hlídá bezpečnost v Novém Boru, Varnsdorfu, Rumburku a Šluknově od minulého úterý. Počet trestných činů se poté znatelně snížil, v prvních dnech klesl o třetinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté v pohotovosti v Rumburku

Článek

Přesto krádeže z měst úplně nevymizely. Posily totiž dohlížejí na pořádek večer a v noci.

Podle místních lidí bandy výrostků, terorizující okolí krádežemi, dobře vědí, že posily pořádkových jednotek nastupují do služby až v pět hodin odpoledne, a proto kradou během dne.

V pondělí se o tom přesvědčila ve Varnsdorfu 16letá dívka, kterou okradla skupina šesti výrostků. Podle TV Nova ji přepadlo šest mladých Romů, když v poledne procházela Západní ulicí. Vytrhli jí tašku a zmizeli v místním ghettu.

„Nebylo to přepadení a loupež, šlo o krádež. Pět mladíků s kapucemi na hlavách ukradlo dívce tašku se sportovními věcmi,“ potvrdil Právu mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka. Pachatele policisté zatím nedopadli, intenzivně po nich pátrají.

Chystají se další demonstrace

Na páteční odpoledne svolal demonstraci před radnicí ve Varnsdorfu aktivista Lukáš Kohout, známý z minulosti jako falešný létající asistent poslance Jana Kavana. „Primárně jde o vyjádření protestu proti nárůstu nepřizpůsobivých lidí, požadujeme ale také odchod vedení města, které řešení situace nezvládlo,“ řekl Kohout Právu.

O den později čeká Varnsdorf možná pochod radikálů. Na svých webových stránkách ho svolává nacionalistické sdružení Svobodná mládež. Místní lidé mají strach z násilností. „Aby se sem sjížděli radikálové z celých Čech a dělali tu pochod, to se mi nelíbí. Je to primárně věc zdejších obyvatel,“ uvedl Kohout.

„Jediná akce, o které zatím víme, je ta páteční ve Varnsdorfu,“ řekl policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám