Hlavní obsah

Ruský prezident Medveděv přijede do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do České republiky v prosinci přijede prezident Ruské federace Dimitrij Medvěděv. Oznámil to v úterý odpoledne český prezident Václav Klaus, který ho na návštěvu pozval. Medvěděv by tak mohl být u zahájení výstavy klenotů moskevského Kremlu na Pražském hradě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus se svým ruským protějškem Dimitrijem Medvěděvem

Článek

Bylo totiž přáním ruského i českého prezidenta, aby se výstava konala právě u příležitosti Medveděvova pobytu v české metropoli.

Ruský prezident byl naposledy v Praze vloni v dubnu, když zde spolu s prezidentem USA Barackem Obamou podepisoval rusko-americkou odzbrojovací smlouvu Nový start, která počítá se snižováním strategických jaderných arzenálů obou velmocí.

Klaus jako prezident byl v Rusku několikrát, loni už posedmé, tentokráte jako host jedné ruské banky, která jej pozvala jako řečníka na předání ceny pro zahraniční společnosti působící v Rusku.

Expozice kremelských pokladů bude v Císařské konírně otevřena 9. prosince a potrvá do 4. března.

Řeč bude i o Temelínu

V Praze při své plánované návštěvě by Medveděv mohl hovořit například o tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o niž má zájem ruský Atomstrojexport. Soupeří s americkou firmou Westinghouse a francouzskou Arevou.

Ruský velvyslanec v Česku Sergej Kiseljov uvedl, že česko-ruské vztahy jsou na dobré úrovni a rozvíjejí se v atmosféře vzájemné úcty a pragmatismu. Na dialog mezi Prahou a Moskvou měla podle Kiseljovova předchůdce Alexeje Fedotova vliv situace kolem amerických plánů na vybudování prvků protiraketového štítu USA v Česku.

Plány Moskva hlasitě kritizovala, nakonec spadly pod stůl po nástupu Obamy do prezidentského křesla. Nyní Washington a NATO hledají alternativu; Rusko a NATO se dohodly na prohloubení spolupráce při protiraketové obraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám