Hlavní obsah

Klaus sepsul vládní koncepci zahraniční politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus při úterním setkání s českými velvyslanci zkritizoval schválenou vládní koncepci zahraniční politiky. Obsahuje podle něho prázdná témata, neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU a nezabývá se skutečnými problémy české zahraniční politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus před diplomaty kritizoval zahraniční politiku země a veřejně pokáral velvyslankyni při EU Milenu Vicenovou za její rozhovor v novinách.

Článek

Klaus dokument označil za "neutralistický text", který obsahuje všezahrnující obecnosti.

Klausovi vadí, že koncepce se nezmiňuje o "zcela evidentní současné krizi evropské integrace", problematičnosti eventuálního členství v eurozóně, množících se "negativních důsledcích" schengenského prostoru, "neudržitelnosti" společné zemědělské politiky EU, neopodstatněnosti kanadských víz pro Čechy, "permanentních atacích na Benešovy dekrety" či o vyjednané výjimce z Lisabonské smlouvy.

"Koncepce, která by byla skutečnou koncepcí, by musela vycházet ze znalosti a z vyjasnění si našich autentických zájmů a musela by obsahovat témata, na kterých nám záleží a se kterými chceme něco dělat," prohlásil Klaus.

Podle koncepce je klíčovým zájmem ČR zachování vlivu Evropy a euroatlantické civilizace a cílem bezpečnost a prosperita země. Spor o některé části textu dříve vedla ODS s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), i Klaus měl už v minulosti výhrady.

Vicenovou před kolegy pokáral

V jednu chvíli se Klaus odchýlil od připraveného textu svého projevu a zkritizoval velvyslankyni ČR při EU Milenu Vicenovou za její interview pro Lidové noviny z 20. srpna, v němž diplomatka řekla, že vidí „jediný cíl – zachránit euro“. „Já myslím, že český velvyslanec musí mít trošku jiné cíle než zachránit euro,“ káral Klaus velvyslankyni před jejími kolegy a médii s tím, že on zmíněné interview „už deset dní nosí v tašce“ a čte z něj „některým lidem“, aby poukázal na „problém“ ve vidění některých věcí.

Velvyslanci i čelní představitele ministerstva zahraničí byli Klausovou kritikou zřejmě překvapeni, když po skončení jeho projevu nenásledoval ani zdvořilostní potlesk. Diplomaté poté s prezidentem ještě debatovali, ovšem už bez přítomnosti médií.

Celý projev prezidenta k velvyslancům vyjde ve středečním Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám