Hlavní obsah

Dohodu Dobeše s TOP 09 ohledně sporu s Bátorou koordinoval Nečas

– Praha
Novinky, jim

Koaliční roztržku kvůli úředníkovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi se podařilo zažehnat také za přispění premiéra Petra Nečase (ODS). Ministerský předseda řekl, že si nejprve vyslechl požadavky šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga a poté si pozval k jednání ministra školství Josefa Dobeše (VV), se kterým dal dohromady návrh řešení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS) a poslanec Radek John (VV)

Článek

Premiér v úterý po koaličním jednání popsal několik detailů, jak se podařilo zažehnat jednu z mnoha krizí současné vládní garnitury. Nečas byl ve sporu o Bátoru v neutrální rovině, proti jeho angažmá ve vysoké funkci sice protestoval a vyjádřil pochopení pro nelibost TOP 09. Nežádal však jeho odvolání a ministry TOP 09 kritizoval pro jejich bojkot jednání vlády.

Situace se posunula až po návratu Schwarzenberga z dovolené. Už v neděli s ním jednal Nečas, přičemž si podle jeho slov „načrtli základní kontury řešení situace“.

Bátora povýšen? Podle Schwarzenberga vliv nemá

Poté následovala schůzka Dobeše u předsedy vlády, ze které vzešel Dobešův návrh řešení, a se souhlasem Nečase s ním pak zamířil ministr ke Schwarzenbergovi. Předseda TOP 09 pak projevil vděk za Dobešovu vstřícnost.

„Celou záležitost kolem pana Bátory pokládám za vyřešenou,“ řekl v úterý Nečas.

Složení zbraní ale zastínil výrok šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bárty, podle nějž byl Bátora ve skutečnosti při přeřazení z funkce personálního ředitele ministerstva školství do funkce zástupce ředitele kanceláře ministra školství povýšen.

„Několikrát jsem se vyjádřil, že pro mě je klíčová otázka, aby člověk s těmito názory neměl vliv na školství. Bátora ať pracuje kdekoli, pokud bude ministrem školství jmenován kardinálem, je mi to lhostejné,“ uzavřel téma Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám