Hlavní obsah

Vojenští veteráni se dočkají léčebny, projekt dotují i tuzemští zbrojaři

Právo, dan, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První léčebné centrum pro novodobé válečné veterány roste za peníze českých zbrojařských firem ve vesničce Svémyslice na Praze-východ. Celkově by rehabilitační centrum mělo vyjít na 130 miliónů a mělo by se postarat o zraněné vojáky z Česka i ze států NATO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Češi na patrole v Afghánistánu

Článek

Na začátku příběhu léčebny byl Martin Jirsa, naštvaný kamarád nadpraporčíka Jiřího Schamse zvaného Regi, který byl před třemi lety těžce zraněn v Afghánistánu a dodnes se neobejde bez pomoci. „Byl jsem naštvaný, když jsem viděl, jak komplikované je dostat Regiho jenom na rehabilitaci,“ řekl v pondělí Právu Jirsa na staveništi centra, které ponese Regiho jméno.

Jirsa s kamarády založil nadaci Regi Base, která oslovila řadu českých firem, které zatím chtějí zůstat v utajení. Prozradil pouze, že část z nich jsou čeští zbrojaři.

Armáda není na péči o veterány připravena

Schams, který je na vozíku a špatně artikuluje, je šťastný, že se rodí zařízení nápomocné dalším vojákům. „Je dobře, že si tu budeme moci navzájem říci co a jak,“ řekl Právu. Podle něj se armáda o veterány stará podle svých možností dostatečně.

Jirsa soudí, že armáda se sice snaží, ale je kritičtější: „Podle mého armáda ani český stát není připraven na novodobé válečné veterány.“

Obrana soukromý projekt vítá, avšak nepřispěje. „Je to pozitivní myšlenka, ale projekt nemůžeme podpořit, protože máme vlastní koncepci,“ řekl Právu mluvčí obrany Vladimír Lukovský. V příštím roce by chtělo ministerstvo otevřít v sedmi městech poradny, které by pomáhaly veteránům hledat novou práci a uplatnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám