Hlavní obsah

Boj proti fašizujícím tendencím je zásadní, řekl Schwarzenberg k Bátorovi

Právo, Novinky, jas, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg trvá na tom, že působení Ladislava Bátory na vysokém postu ve státní správě je zásadním tématem, a nelze ho proto pominout. TOP 09 kvůli Bátorovi odmítá chodit na jednání vlády. Schwarzenberg to v pondělí uvedl po setkání s českými velvyslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg konstatoval, že proti fašizujícím tendencím je třeba bojovat, neboť v české politice by měly vítězit zásady lidských práv, nikoliv představy, které připomínají období druhé republiky.

"Otázka ochrany lidských práv a včasného boje proti fašizujícím tendencím je pro mě klíčovou otázkou mého celého politického života. To není nějaká povrchní letní bouře během okurkové sezóny," citovala ministra ČTK.

Ministr svým vyjádřením připomněl nedávný výrok teologa Tomáše Halíka, který naznačil nápadnou shodu Bátorových názorů s myšlenkami českého předválečného fašismu. [celá zpráva]

Právu Schwarzenberg řekl, že dále trvá na tom, aby Bátora opustil místo personálního ředitele ministerstva školství. „Kompromis můžeme udělat koaličním partnerům v jiných věcech, ale nikoli v té zásadní. Pro mě je nepřijatelné, aby byl takový člověk s názory pana Bátory na ministerstvu školství a zvláště na personálním oddělení,“ uvedl Schwarzenberg.

Bátora ochromuje vládu

Šéf školského resortu Josef Dobeš (VV) Bátoru i přes kritiku z mnoha stran odmítá odvolat. Bátoru označuje za svědomitého národovce a katolíka.

Bátora před časem se na svém facebookovém profilu napsal na adresu Schwarzenberga: „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“. Šlo o reakci na Schwarzenbergův výrok ohledně Bátorova údajného hájení na ministerstvu školství. „Hodí se tam s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla…,“ konstatoval ministr. [celá zpráva]

Spor o státního úředníka již přerostl pole ministerstva a promítá se i do činnosti celého kabinetu. Poté, co ministři za TOP 09 minulý týden absentovali na jednání, byť se schvalovala zásadní reforma daní, označil premiér Petr Nečas (ODS) jejich neúčast za neomluvitelnou a nepřijatelnou.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám