Hlavní obsah

John si na úterý vyžádal jednání K9, zbytek koalice se diví

Právo, Novinky, ČTK, dan, rsk
Praha
Aktualizováno

Věci veřejné začaly v pondělí svolávat na úterý koaliční jednání K9 ke změnám v sociální oblasti, jejichž projednávání minulý týden přerušil sněmovní sociální výbor. Koaliční partneři nad tím ale kroutí hlavou. TOP 09 například o žádném koaličním jednání neví, jasně se nevyjádřil ani premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové stran vládní koalice. Zleva Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

„Celá řada konkrétních otázek v sociálních návrzích a v daňové reformě není dořešena, proto je třeba ještě před (úterní) sněmovní schůzí svolat formát K9 a dojednat jejich finální podobu k přijetí v Poslanecké sněmovně,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda VV Radek John.

Premiér Petr Nečas (ODS), ale novinářům v pondělí sdělil, že termín jednání se teprve hledá, kromě toho bylo na projednání daného tématu dost času.

„Vzhledem k tomu, že tyto věci mohl a měl projednat sociální výbor, jehož předsedou je poslanec za Věci veřejné, tak samozřejmě tento postup Věcí veřejných budí velké rozpaky, protože na projednání těchto věcí na výboru byl mnohatýdenní, takřka dvouměsíční prostor," řekl Nečas. Doufá, že vládní partneři budou postupovat odpovědně a vládní reformy ve Sněmovně postoupí dál. Návrhy jsou podle premiéra „koaličně dohodnuté“, protože pro ně hlasovala nadpoloviční většina ministrů všech tří vládních stran.

Gazdík: VV si samy nerozumí, jak bychom mohli my?

Také předsedu poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka informace, že se má sejít vedení koaličních stran, překvapila. „Ani já, ani předseda Karel Schwarzenberg, ani místopředseda Miroslav Kalousek o tom nic nevíme. Je s podivem, že se takové zásadní zprávy dozvídáme z médií,“ řekl Právu Gazdík.

Podle něj by si Věci veřejné měly nejdříve ujasnit, co vlastně chtějí. „Věci veřejné samy nerozumí tomu, co chtějí a kdy to chtějí, jak bychom tomu měli rozumět my, jejich koaliční partneři,“ podotkl Gazdík. Dodal, že pokud bude schůzka svolána, určitě na ni zástupci TOP 09 dorazí.

Sociální výbor prý dostal příliš pozměňovacích návrhů

John po víkendovém zasedání poslaneckého klubu strany oznámil, že VV si od schůzky K9 slibují „jednotný přístup koaličních partnerů a garanci pro druhou část jednání sociálního výboru“. Důvodem čtvrtečního přerušení jednání výboru bylo prý předložení řady pozměňovacích návrhů členům výboru ze strany ministerstva práce a sociálních věcí až na zasedání. Vážné nejasnosti podle VV nastaly například u takzvané sociální karty nebo u kompetencí ohledně jednotného výplatního místa.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) má výtky proti reformám prosazovaným ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) celá koaliční pracovní skupina.

Systém sociálních karet má za cíl zamezit zneužívání sociálních dávek. Elektronickou kartou by například nebylo možné koupit si alkohol nebo investovat peníze do hracích automatů. Návrh počítá s tím, že karta bude povinná pro všechny včetně žen na mateřské, postižených ZTP resp. ZTP/P a mělo by na ní být vyznačeno i rodné číslo. Karta má zcela nahradit zdravotní průkazy TP, ZTP a ZTP/P se všemi slevami a úlevami. Použít by se měla dát jako bankovní i platební karta. Z bankomatu ale bude lze vybrat pouze tu část příspěvku, která bude dotyčnému volně k dispozici.

„Asi nejzásadnější připomínky jsou, že by sociální karta měla být dobrovolná, a povinná jen u těch, kteří zneužívají sociální dávky. Druhá věc je, že skupina požaduje záruky, že se nesníží dostupnost kontaktních míst pro vyplácení dávek v hmotné nouzi, jelikož ty budou nově vyplácet úřady práce,“ řekla Právu Peake.

ZTP by se zcela zrušit nemělo, míní VV

Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová s jistotou tvrdí, že jednání koalice se uskuteční v úterý před zahájením schůze Sněmovny. Podle ní je cílem jednání tzv. K9 zejména politické posvěcení sociální reformy a dohodnout se na změnách, které Drábek zatím nezapracoval.

„Kromě dobrovolnosti sociální karty a dostupnosti dávek na úřadech práce, chceme prosadit, aby i ti zdravotně postižení, kteří nepobírají žádný příspěvek, měli možnost získat kartu ZTP, například kvůli parkování na vyhrazených místech,“ řekla Právu.

Klub se také usnesl na nutnosti řádného setkávání pracovní skupiny pro veřejné rozpočty. Otazníky podle strany stále visí nad osvobozením dividend, zrušením superhrubé mzdy, zrušením daňové podpory ZTP/P či zrušením stravenek.

TOP 09 ve vládě stávkují

Daňovou reformu ve vládě schválili ministři ODS a VV. Za ministry TOP 09, kteří kvůli angažmá Ladislava Bátory na ministerstvu školství nepřišli, tam byli náměstci, ti hlasovat nemohou. Nečas po jednání kabinetu uvedl, že změny v daňové reformě bude možné ve Sněmovně dělat jen tehdy, když budou dohodnuty v koalici.

Angažmá Bátory by rovněž mohlo být předmětem jednání K9. Nečas to avizoval již předem a jinde k tomu strany prostor nenajdou, jelikož na zasedání vlády TOP 09 nechodí. Pokud o tématu koalice nerozhodne do středečního zasedání kabinetu, proběhne i toto jednání bez přítomnosti ministrů TOP 09.

VV dále chtějí jednat o zdanění hazardu, které je součástí daňové reformy. Dalším z návrhů VV je změna v přerozdělení výběru spotřební daně z paliv tak, aby část peněz směřovala přímo do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Reklama

Výběr článků

Načítám