Hlavní obsah

Tisíce bývalých vojáků přijdou o výsluhy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vojáci a jejich bývalí kolegové v armádě mají chmurné vyhlídky. Tisíců z nich se dotkne propouštění. A další, kteří se už uchytili ve státní službě, například jako civilní zaměstnanci armády, přijdou o tisíce korun měsíčně. Obrana chce zrušit souběh výsluh s výplatami ve státní službě. Bude se to týkat 2500 lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čeští vojáci odlétají do Kosova

Článek

Na ministerstvu obrany již vzniká návrh, který má zamezit souběhu výplaty bývalých vojáků, kteří zůstali ve státní službě, a výsluh, jež pobírají. Podle informací Práva by se to týkalo nejméně 2500 lidí, což je zhruba třetina civilních zaměstnanců v armádě

Něco za něco

Průměrná výsluha všech bývalých vojáků je 11 600 korun měsíčně. Podle Petra Vančury z personální sekce ministerstva, která návrh chystá, ale není možné bývalé vojáky jednoduše o výsluhy připravit. „Mělo by to být uděláno způsobem něco za něco,“ řekl Vančura armádnímu časopisu A-report.

Nejpravděpodobnější variantou je, že po dobu, co budou bývalí příslušníci pracovat ve státní službě, se jejich výsluha zhodnotí. Podobné to je dnes například u bývalých vojáků, kteří přešli k policii.

Výplata výsluhy se jim zastavila, ale po jejich odchodu z policie je vyšší než po skončení služby v armádě. „Toto navyšování může být třeba jen z jedné třetiny, ale musí tam být,“ uvedl Vančura. I tak v součtu – po řadě let ve státní službě – budou ztráty bývalých vojáků vyšší než to, co ve zhodnocených výsluhách později dostanou.

Ministerstvo obrany chce zamezit souběhu výsluh a platů od roku 2013.

Odměny se už nebudou počítat

Obrana také přemýšlí, jak zabránit zneužívání výsluh a jejich umělému navyšování. Uvažuje o tom, že se do výpočtu výsluh nebudou započítávat odměny. „Aby nedocházelo k případům, kdy velitel v posledním roce služby, ze kterého se výsluha vypočítává, svým podřízeným vyplácel vysoké odměny a nepřiměřeně jim tak zvyšoval výsluhové příspěvky,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Nejkřiklavějším případem je jeden bývalý vojenský lékař, který pobírá 64 tisíc výsluh měsíčně, což mu mohou třeba závidět všichni generálové, jejichž výsluhy se pohybují mezi 30 a 40 tisíci. Obrana podle Pejška již nařídila, že se do výsluh smí započítat ročně odměny ve výši jen dvojnásobku průměrné mzdy.

Resort již letos zdanil výsluhy 15 procenty a vyvolal tím mezi vojáky velkou nelibost. Zhruba tisíc bývalých vojáků se spojilo a podalo na ministerstvo žalobu, krok ministerstva obrany totiž považují za protiústavní. Lze očekávat, že i další osekávání výsluh povede k ostrým reakcím.

"Můžeš pracovat pro stát, ale vezmeme ti dům"

Na serveru problemyvarmade.cz, na kterém vojáci řeší své problémy, na chystanou úpravu reagoval voják pod zkratkou Aiven následovně. „To je obrazně řečeno, jako kdyby nám řekli, ve státní správě pracovat můžeš,  v tom ti nebráníme, ale vezmeme ti za to dům nebo auto.“

Vojáci příští rok přijdou i o část příspěvku na bydlení, který letos činí 10 tisíc měsíčně. Od příštího roku by měl být příspěvek zdaněn 15 procenty. Obrana chystá výpadek příjmů kompenzovat, ale ne plošně. Bude rozlišovat, z jaké vzdálenosti voják dojíždí či kolik má dětí. I tyto úpravy vyvolávají zlou krev. „To bude ten, co dojíždí od maminky, dostávat víc než ten, kdo si třeba za dva milióny pořídil v posádce ubytování, aby nemusel cestovat?“ napsal rozzlobený voják.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám