Hlavní obsah

Policii hrozí ochromení, stovky zkušených policistů se chystají odejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní vedení očekává novou vlnu odchodů zkušených policistů v důsledku poklesu mezd. Policejní prezident Petr Lessy odhaduje, že do konce roku jich odejde až 2000. Hrozí tak, že počet policistů klesne pod limit a policie nebude schopna poskytovat služby v plánovaném rozsahu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Rozpočet policie tři roky po sobě klesá, policisty postihlo desetiprocentní snížení tarifů mezd. Lessy kvůli tomu očekává, že policii opustí stovky zkušených policistů. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

„Velmi těžko to odhadujeme. Zejména ta generace zkušených policistů, co slouží 10 až 15 let i více, může odejít,“ uvedl Lessy. Vzhledem k tomu, že do prvního srpna opustilo policejní řady přes 730 příslušníků, do konce roku možná odejde 1500 až 2000 policistů, sdělil.

Takto by počet policistů klesl až na zhruba 38 000 členů. Koncepce ministerstva vnitra a velení policie přitom počítá s minimálním stavem 40 039 policistů, aby nebyla ohrožena činnost orgánů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Lessy připustil možnost zrevidování koncepce, uvedl, že například se dá uvažovat o zcivilnění některých složek policejního sboru - třeba právníků či odborníků na zbraně a bezpečnostní materiál. Zároveň však poznamenal, že nynější limitní stav policii brzdí. Poklesnou-li stavy, nebyla by policie schopna „dodržet standard služeb, protože už teď se blížíme tzv. dřeňové situaci,“ upozornil.

Lessy řekl, že policie nebude propouštět a policisty, kteří odejdou by chtěla nahradit novými. V současnosti ale nováčky nepřijímá. Policejní prezident chce proto prosadit u ministra vnitra Jana Kubiceho zvýšení rozpočtu na mzdy. Lessy současně varoval, že i když policie nebude nabírat, rozpočet na mzdy bude růst se stárnutím a tarifním růstem sboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám