Hlavní obsah

Z dvouhvězdičkového generála Martinů je teď řadový referent

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Na chodbách policejního prezidia se už více než půl roku pravidelně odehrává zvláštní scénka. Bývalý policejní prezident Oldřich Martinů se dvěma generálskými hvězdami na prýmkách tam totiž jako řadový referent mezinárodního odboru zdraví své nadřízené s mnohem nižšími hodnostmi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Oldřich Martinů

Článek

Podle opozice je to ostuda a špatný signál pro všechny vysoké důstojníky, že se o ně stát nedokáže po odchodu z vrcholných funkcí postarat. Martinů v současné době absolvuje výběrové řízení na post zástupce ředitele mezinárodní policejní organizace Europol.

Přes mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje Martinů vzkázal, že konkurz zatím není uzavřený, a nebude se k němu proto vyjadřovat. Jako policejní prezident byl Martinů stejně jako jeho náměstci v nejvyšší jedenácté platové třídě, v současné době je jako referent mezinárodního odboru zařazen o dvě třídy níže.

Stínový ministr vnitra za opoziční ČSSD Jeroným Tejc v této souvislosti uvedl, že takové zařazení je nedůstojné a jeho trvání už od začátku letošního roku příliš dlouhé.

„Pokud už se vrcholní manažeři policie rozhodnou po odchodu z funkce ve službě zůstat, měl by jim stát nabídnout odpovídající zařazení. Pokud toho není schopna vláda, měl by tak učinit nový policejní prezident, je to i jeho vizitka,“ řekl Právu Tejc.

Podle něj jde mimo jiné o špatný vzkaz ostatním důstojníkům, kteří po odchodu z funkce zvažují rovnou i odchod do civilu. „V podstatě jim stát říká, že odchod do soukromé sféry se vyplatí,“ poznamenal Tejc.

Odchody špiček policie, ale i tajných služeb do civilu jsou přitom velmi choulostivé, elitní pracovníci mají totiž přístup k mnoha citlivým a utajovaným informacím.

Nedávno ze služeb státu odešel do soukromého sektoru bývalý šéf elitní protikorupční policie Libor Vrba, aby se záhy nechal zaměstnat v impériu miliardáře Tomáše Chrenka.

Tejc právě v souvislosti s Vrbovým novým angažmá již dříve uvedl, že vrcholní funkcionáři by mohli do vysokých funkcí nastupovat jen v případě podepsaného závazku státu, který by jim po odchodu zakazoval např. po dobu dvou let pracovat na místech s hrozícím střetem zájmů.

Policejní prezidenti v posledních letech odcházeli z nejvyššího postu ve sboru většinou na ředitelská místa o jedno patro v policejní hierarchii níže, tedy na posty šéfů krajských správ nebo celostátních útvarů.

Např. současný náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák po rezignaci na post prezidenta před čtyřmi lety začal šéfovat cizinecké policii, Oldřich Tomášek zase po svém odchodu již několik let řídí karlovarskou policii. Výjimkou je Jiří Kolář, který po odchodu v roce 2005 zamířil jako styčný důstojník na sousední Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám