Hlavní obsah

WikiLeaks: Fischer měl v roce 2009 zájem o nákup letadel C-130

Bývalý český premiér Jan Fischer měl podle amerických diplomatických depeší v roce 2009 velký zájem o nákup amerických dopravních letounů C-130 Hercules pro české vojenské letectvo. Vyplývá to z důvěrné informace amerického velvyslanectví v Praze z konce října 2009 pořízené v souvislosti s návštěvou viceprezidenta USA Josepha Bidena v Česku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expremiér Jan Fischer v ČT

Článek

Fischer podle depeše, kterou nyní zveřejnil kontroverzní server Wikileaks, prohlásil, že Praha "chce jednat o ceně a celou záležitost znovu vyhodnotit".

Česká armáda zkoumala možnosti nákupu dopravních letadel zhruba od roku 2005. O dva roky později padlo rozhodnutí, že se neuskuteční zamýšlený tendr a vojáci se pokusí získat nové stroje výměnou za nepotřebné podzvukové letouny L-159.

V dubnu 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS) schválila návrh memoranda o porozumění s konsorciem EADS, které bylo prvním krokem k jednání o pořízení španělských letadel Casa. Téhož roku v květnu podepsali smlouvu o nákupu letadel zástupci ministerstva obrany a společnosti Omnipol.

L-159 měly jít do Afghánistánu

Podle americké diplomatické depeše navrhovali Američané Česku letouny C-130 za 111 miliónů dolarů, ale české straně se cena zdála vysoká. Tento názor podle dokumentu vyslovil při setkání s Bidenem i bývalý premiér Mirek Topolánek, který zároveň USA požádal o pomoc při prodeji českých letadel L-159 do Afghánistánu.

O českých závazcích ve spojeneckých operacích v Afghánistánu s Bidenem hovořil i Fischer, který amerického hosta ujistil, že Praha chce svou roli v této zemi posílit navzdory rozpočtovým problémům. Fischer rovněž upozornil na návrh ČR dodat afghánské armádě letouny L-159 a řekl, že česká strana nyní čeká na americkou reakci.

Česko je přesvědčeno o významném potenciálu těchto letadel pro operace v Afghánistánu a chce jednat o financování, uvádí se v americké depeši z října 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám