Hlavní obsah

Američtí diplomaté se podle WikiLeaks zajímali o jednání Kalouska s Paroubkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Server WikiLeaks uvedl, že se američtí diplomaté zajímali o okolnosti vyjednávání někdejšího šéfa KDU-ČSL se sociálními demokraty a komunisty. Z depeše, která pochází ze srpna 2006, například vyplývá, že Kalousek při rozhodování o spojenectví s ČSSD a KSČM požádal o názor jenom hrstku spolustraníků.

Článek

V depeši, kterou zveřejnil v noci na pátek server WikiLeaks, diplomaté komentovali rezignace členů vedení křesťanských demokratů poté, co vyšlo najevo, že tehdejší šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek vyjednává se tehdejším šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem o menšinové vládě podporované komunisty.

V depeši se dále uvádí, že Kalousek po roce 2003, kdy převzal vedení strany, začal centristickou KDU-ČSL směrovat doprava. K vyjednávání s Paroubkem ho podle amerických diplomatů možná vedl klesající zájem voličů o jeho stranu, vyhlídka na čtyři roky strávené v opozici a hrozba vzniku velké koalice ČSSD s ODS.

Proti Kalouskově iniciativě byla většina členů strany; Kalousek tehdy tvrdil, že chtěl zabránit vzniku koalice ODS a ČSSD, jež by prosazovala změnu volebního systému, který by mohl poškodit menší strany. Po Kalouskovi rezignovali i další členové vedení KDU-ČSL včetně dosluhujícího ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Podle konspiračních teorií Paroubek Kalouska vydíral

Lidé, kteří v Česku inklinují ke spikleneckým teoriím, vysvětlují podle amerických diplomatů Kalouskovo chování tak, že ho Paroubek, který ho nikdy neměl moc v lásce, vydíral. Mohl prý využít nepotvrzené informace o korupčních skandálech, které se vztahovaly na dobu Kalouskova působení na ministerstvu obrany. Přinutil ho tak prý ke kroku, na nějž Kalouskova strana nemohla přistoupit.

Depeše obsahuje také žert kolující prý v té době v českém parlamentu. Podle něj si Kalousek přišel při plánování nákupu švédských gripenů na tolik peněz, že si teď může dovolit být nejpoctivější muž ve vládě.

Výběr článků

Načítám