Hlavní obsah

Demonstranti pochodovali Rumburkem, ve Varnsdorfu hledali starostu

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Pelikán, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumburk
Aktualizováno

Několikasethlavý dav se spontánně vydal po ukončení demonstrace na pochod Rumburkem, procházel hlavně kolem domů, kde bydlí nepřizpůsobiví. U jednoho z domů dav házel do oken klacky a poničil plot. Policie pak zakročila a zadržela celkem pět lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pochod demonstrantů v Rumburku

Článek

„Bylo to kvůli přestupkům v občanském soužití a neuposlechnutí výzev policistů,“ řekl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Těžkooděnci zahradili skupině lidí cestu, posléze ji ale uvolnili a nechali skupinky projít. Před dalším z domů postával dav převážně mladých lidí, který skandoval a posléze se pomalu rozešel. Policie kolem půl deváté akci ukončila.

Pochodující přitom chvíli sledoval jen policejní vrtulník. Na demonstraci proti kriminalitě přišlo v Rumburku zhruba 1500 lidí, asi 200 lidí se sešlo v sousedním Varnsdorfu. Fyzické střety v ulicích ale zatím vidět nebyly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden ze zadržených v Rumburku

Odpoledne se na rumburském Lužickém náměstí shromáždilo přes 1200 velmi nespokojených lidí. Místní politici se při svých vystoupeních setkali především s pískotem nespokojených občanů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Antikonfliktní tým policie v akci

Na pořádek dohlížel policejní vrtulník, těžkooděnci, celkem bylo nasazeno v Rumburku a Varnsdorfu 200 policistů včetně posil z pražské pořádkové jednotky.

Zatímco na starostu a senátora Jaroslava Sykáčka (bezpartijní) lidé pískali, největší ohlas a potlesk sklidil Josef Mašín, zástupce sdružení Občanský odpor Rumburk, které chtělo demonstraci původně pořádat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Shromážděný dav v Rumburku

Mašín popřel jakoukoliv spojitost Občanského odporu s nacionalisty, extremisty i politiky. „Jsme normální občané, kteří chtějí jen pořádek a podmínky ke slušnému životu. Chceme, aby byl zastaven nebo výrazně omezen příliv nepřizpůsobivých do našeho regionu,“ uvedl za bouřlivého potlesku náměstí. Řada lidí měla trika, které nosí extremisté, výraznou většinou ale převažovali obyčejní lidé.

 Pochod hlídali těžkooděnci

Demonstrace skončila spontánně zpívanou hymnou už za zhruba 15 minut. Lidé ale ještě dlouho na náměstí postávali, pak se jejich část za skandování „Češi, Češi,“ vydala na nepovolený pochod kolem domů u náměstí, v nichž žijí sociálně nepřizpůsobiví. K domům je těžkooděnci nepustili, podle ČT navíc domy byly poloprázdné, protože velká část jejich obyvatel před protestem odjela.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pochod demonstrantů v Rumburku

Ve Šluknovském výběžku panuje napjatá atmosféra, která se zjitřila po nedělním rumburském útoku 20 Romů na šest mladíků. Policie obvinila tři mladíky z pokusu o těžké ublížení na zdraví s rasovým podtextem, další čtyři z výtržnictví.

Radnice ji ale nepovolila, protože již dříve si náměstí zamluvila místní ČSSD. Ta akci nakonec pořádala sama a s Občanským odporem se dohodla, že umožní vystoupení jejího zástupce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obyvatelé Rumburku sledují demonstraci

Ve Varnsdorfu chtěli slyšet starostu, nedočkali se ho

Na náměstí Edvarda Beneše se v pátek v 16 hodin sešly tři stovky místních občanů nespokojených se vzrůstající kriminalitou. Tamější mítink varnsdorfská radnice nepovolila, ale přislíbila, že když bude akce probíhat bez problémů, nechá mu volný průběh.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vchod do radnice ve Varnsdorfu bránili těžkooděnci.

Na akci chyběla hlavní postava organizátora Lukáše Kohouta, známého jako falešného mluvčího bývalého ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD), kterého dvacet minut před zahájením shromáždění zadržela policie. „Minulý týden jsem se měl na policii podat vysvětlení k jedné banalitě. I přes to, že jsem se řádně omluvil, mne u hřbitova zadrželi a odvezli na policejní služebnu,“ vysvětlil Kohout.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Mystifikátor Lukáš Kohout dav rozlítil.

Demonstrace se měla konat za podpory DSSS, místní Romové se příjezdu radikálů obávali. K žádným problémům s extrémisty ale nedošlo. Varnsdorfští demonstranti donutili jediného vlajkonoše prapor se stranickým logem DSSS sbalit.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Shromáždění lidé starostu nepřivolali.

Po cca dvaceti minutách separátních diskusí se dav s voláním "starosta, starosta" vydal úprkem k nedaleké radnici. „Starosto, vylez,“ skandovali pod okny lidé. Nikdo z představitelů však z kanceláře nepřišel a tak se začalo provolávat „ostuda“.

Již tak napjatou atmosféru po půl hodině rozvířil Lukáš Kohout, který přivedl romského aktivistu Ivana Veselého. Několik mužů z rozlíceného davu se s ním začalo zuřivě hádat a tlačilo se směrem k radnici. V tu chvíli nastoupily dvě desítky plně vyzbrojených těžkooděnců, kteří přehradili davu cestu k radničním dveřím. Po nekonečných debatách začal dav řídnout a demonstrace skončila.

Policie přislíbila, že bezpečnost zajistí, na ochranu nasadila kolem 200 lidí včetně pražské pořádkové jednotky, která posílila místní policisty v úterý.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obyvatelé Rumburku se připravují na demonstraci.

„Na akci jsme připraveni dobře, nasazeno bude 200 policistů, kompletní antikonfliktní tým a všichni kynologové. Osobně bych řekl, že se akce z hlediska bezpečnosti neobávám,“ řekl ve čtvrtek pozdě večer po jednání s místními starosty krajský šéf policie Jiří Vorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám