Hlavní obsah

USA musely ČR u radaru výrazně ustoupit, původně chtěly pobyt vojsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká strana při vyjednávání o radaru v Brdech výrazně ustoupila české straně. Američané původně chtěli, aby česká strana ve smlouvě podepsala obecnou formulaci o pobytu amerických vojsk. Češi s tím ale zásadně nesouhlasili. Plyne to z depeší, které zveřejnil server WikiLeaks.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radar měl stát ve vojenském prostoru v Brdech.

Článek

"První náměstek ministryně obrany Martin Barták prohlásil, že z vnitropolitických důvodů spojených s historií pobytu sovětských sil na českém území musí být rozsah smlouvy SOFA omezen na radarové zařízení," uvádí depeše ze 14. září.

Smlouva o podmínkách pobytu vojáků USA (SOFA) byla jedním z hlavních dokumentů, o němž se jednalo několik let.

Američané chtěli, aby pokrývala všechny aktivity jejich vojáků, česká strana trvala na tom, že aktivity budou omezené. "Ze všech hlavních identifikovaných výzev je česká touha mít limitovanou smlouvu SOFA tou nejvýraznější překážkou," uvádí podle serveru WikiLeaks diplomatická depeše amerického velvyslanectví v Praze z 12. září 2007.

Obama už o radar zájem neměl

Široce založená smlouva o pobytu amerických vojsk na českém území by nemohla získat podporu v českém parlamentu, vysvětlovali čeští vyjednávači svým partnerům.

Posléze Češi Američanům sdělili, že široce pojatou smlouvu nepřijme ani česká vláda.

Z jednání o radaru nakonec sešlo, USA se rozhodly ho nepostavit poté, co se prezidentského úřadu ujal Barack Obama a vystřídal George W. Bushe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám