Hlavní obsah

Bouřky se přestěhují na Moravu a ještě zesílí, varují meteorologové

Novinky, jas
Aktualizováno

Meteorologové v pátek doplnili a upřesnili výstrahu před bouřkami a velmi vysokými teplotami. Zatímco v Čechách by horka měla pominout v průběhu pátečního večera, na Moravě a ve Slezsku prodloužil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varování před vysokými teplotami až do noci ze soboty na neděli. O víkendu se postupně výrazně ochladí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"V sobotu ráno u nás začne od západu přecházet studená fronta," očekávají meteorologové s tím, že v sobotu se "v odpoledních a večerních hodinách budou ve východní polovině území vyskytovat bouřky, na Moravě a ve Slezsku místy i velmi silné".

Prodloužená výstraha platí pro Zlínský, Moravskoslezský, Jihomoravský a Olomoucký kraj.

Rychlost větru může v nárazech dosahovat až 90 kilometrů v hodině a bouřky mohou být ojediněle doprovázeny i kroupami a přívalovými srážkami. Ty by se mohly pohybovat až kolem 40 milimetrů.

V pátek se mohou odpolední maxima vyšplhat až na 36 stupňů, připomínají meteorologové a nabádají k dodržování zásad, které zabrání přehřátí a dehydrataci. Základem je dostatečně pít a vyhýbat se kolem poledne i po něm pobytu na přímém slunci.

V neděli bude jen kolem 20 stupňů

V sobotu bude od západu přes naše území postupovat oblačnost. V Čechách očekávají meteorologové déšť či přeháňky a ojediněle bouřky. Srážky budou v průběhu dne ustávat. Na Moravě a ve Slezsku se odpoledne a večer očekává vývoj kupovité oblačnosti s bouřkami. Odpolední maxima se v Čechách dostanou na 19 až 26 stupňů, na východě bude 27 až 31 stupňů Celsia.

Neděle by již měla být s menší oblačností. Na západě republiky bude polojasno až skoro jasno, na východě se ještě zpočátku dne budou objevovat přeháňky či déšť. Teploty se již dostanou pouze na 18 až 22 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám