Hlavní obsah

NP Šumava zřizuje speciální linku, lidé přes ni upozorní na nezákonné kácení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Šumava spustí příští týden unikátní projekt, kterým je speciální telefonní linka. Na čísle 388 450 800 budou moci lidé od pondělí do středy oznamovat podezření na nezákonné kácení stromů napadených kůrovcem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aktivisté protestující proti způsobu řešení kůrovcové kalamity na Šumavě

Článek

Speciální linku bude obsluhovat jeden operátor vždy od devíti hodin ráno do pravého poledne. Projekt poběží měsíc, poté vedení parku vyhodnotí, jaký je o linku zájem.

"Na lince bude od pondělí do středy pracovník správy parku, a to vždy od devíti do dvanácti hodin. Problém vyslechne, zkonzultuje ho s odbornými pracovníky parku a zavolá zpět," uvedl ředitel parku Jan Stráský.

Pokud bude nutné posouzení situace přímo v terénu, domluví operátor s volajícím schůzku na problémovém místě, kde se setkání uskuteční nejdéle do čtyř dnů od telefonátu.

"Mohou na ni volat ti, kteří si myslí, že v lesích Národního parku Šumava zjistí faktické porušení zákona, předpisů nebo zásad spojených s realizací všech opatření vedoucí k redukci kůrovcové kalamity tisíciletí na Šumavě," řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Vedení si stanovilo podmínku

Zřízení linky nabídl Stráský 15. srpna na Modravě při setkání vedení parku a starostů s ekology a aktivisty. [celá zpráva]

Vedení parku si pro fungování linky stanovilo podmínku, která má za cíl zamezit mediálním dezinterpretacím hlášených nesrovnalostí. "Hnutí Duha či jiní blokádisté od začátku uvádí v souvislosti s asanačním zásahem Na Ztraceném celou řadu lží a účelové zkreslených polopravd. Média po takových zprávách rády sahají a vedení parku je potom musí pracně vysvětlovat a vyvracet," řekl Pechoušek.

Proto osoba, která informaci podá médiím ještě dříve, než dojde k vysvětlení nebo ověření přímo v lese, nebude brána správou parku jako důvěryhodná. „Takovým lidem nejde o řešení problému, ale pouze o vlastní zviditelnění a mediální humbuk,“ dodal Pechoušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám