Hlavní obsah

Otřesy země a temné hučení: Na Chebsku zaznamenali už čtyři stupně Richtera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předpovědi odborníků se naplnily. Zemětřesný roj, který se na Chebsku začal objevovat od úterka, nabírá na síle. V noci ze čtvrtka na pátek už otřesy dosáhly podle seizmografů bezmála čtyř stupňů Richterovy škály.

Článek

Záchvěvy tentokrát pocítili i lidé ze vzdálenějších míst. „Bylo to kolem půl druhé v noci, uslyšel jsem takové hučení a krátké otřesy, chvěla se i skříň,“ popsal Karel Malý z Chodova na Sokolovsku, který je od epicentra roje vzdálen desítky kilometrů.

Podle Josefa Horálka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd se z dosavadního průběhu otřesů zdá, že současný zemětřesný roj je srovnatelný s tím, který Chebsko prožilo před třemi lety. Tehdy nejsilnější otřesy dosáhly síly čtyř stupňů. Podle Horálka se dá očekávat i nyní, že otřesy ještě zesílí. "Uvolňovaná energie je podobná nebo možná i větší než před třemi lety," řekl Horálek.

Zvýšená seismická aktivita je na Chebsku zaznamenána od 23. srpna a je téměř spojitá až do pátku.

„Zatím byla zaregistrována tři zemětřesení s magnitudem větším než 2,5 a stovky slabších jevů. Hypocentra se nachází přímo pod stanicí Nový Kostel,“ uvádí na svém webu Geofyzikální ústav Akademie věd ČR.

Podle odborníků bude zemětřesení patrně pokračovat delší dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám