Hlavní obsah

Mezi TOP 09 a VV zuří zákulisní boj: Bátora skončí, nebo je John bez trafiky

Právo, rsk

Buď Ladislav Bátora odejde z postu personálního ředitele na ministerstvu školství, nebo se šéf Věcí veřejných (VV) Radek John nestane šéfem sněmovního branného výboru. Skutečnost, že se odehrává taková zákulisní hra, Právu potvrdily zdroje z Věcí veřejných (VV) a TOP 09.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf VV Radek John

Článek

„Bude se jen velmi těžko vysvětlovat poslancům TOP 09, že mají zvednout ruku pro trafiku pro Johna, když véčka nejsou schopny odvolat jednoho úředníka z ministerstva školství,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj z TOP 09. „Do příští středy se ale celá kauza vyřeší,“ dodal.

To, že takové ultimátum je na stole, potvrdil Právu i zdroj z VV. Véčka na vyhození Bátory přistoupit nechtějí. „Jak kdo k nám, tak my k nim,“ uvedl na adresu TOP 09.

Jak již Právo informovalo v červnu, koaliční poslanci z ODS, TOP 09 a VV mají v úmyslu rozdělit třicetičlenný výbor pro obranu a bezpečnost, jemuž nyní šéfuje František Bublan (ČSSD) na dva: jeden pro obranu a druhý pro bezpečnost.

Výbor pro obranu by obsadila ODS svým místopředsedou poslaneckého klubu a místopředsedou současného sloučeného výboru Janem Vidímem a exministr vnitra John, který nemá žádnou funkci, by stanul v čele branného výboru.

Předčasné spekulace, tvrdí šéfové klubů

Předsedové poslaneckých klubů VV a TOP 09 se k informacím nechtěli vyjadřovat. „Mé vyjádření je bez komentáře,“ reagoval na dotaz, zda takové ultimátum existuje, šéf poslanců véček Vít Bárta.

Jeho protějšek z TOP 09 Petr Gazdík řekl Právu, že debaty o změně ve výboru jsou předčasné. „Záležitost se musí konzultovat s opozicí, která s tím musí souhlasit. Teprve pak budeme případné změny řešit,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám