Hlavní obsah

Ministr otevřel silnici za téměř miliardu, místní ho uvítali peticí proti hluku

Právo, Anna Bortlíčková
Hrádek

Nový více než tříkilometrový úsek silnice I/11 směrem na Slovensko byl ve čtvrtek slavnostně otevřen v Hrádku na Třinecku. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) poté, co přestřihl pásku, převzal petici místních lidí, kteří žádají provedení opatření k odstranění hluku šířícího se z nového průtahu obcí. Úsek o délce 3,3 kilometru přišel na více než 900 miliónů korun.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ministr Pavel Dobeš (vpravo), starosta Hrádku Robert Borski a Jana Targová, zastupitelka a členka petičního výboru.

Článek

Po nové silnici, která přiléhá k modernizované železniční trati, se jezdí už od 16. května, stavební práce však ještě pokračovaly rekonstrukcí staré silnice a ve čtvrtek byla zprovozněna i křižovatka na silnici I/11.

Jak Právu řekl starosta Hrádku Robert Borski (SNK), po květnovém otevření koridoru se velmi zlepšila hluková situace na západní straně a tam se lidem ulevilo, ale na východní straně, kde bydlí asi 700 lidí z celkového počtu 1800 obyvatel Hrádku, se naopak hluk zvýšil, ačkoli jsou z obou stran koridoru protihlukové stěny. „Problém není v železniční dopravě, ale v kamiónové,“ poukázal starosta.

„Staví se betonové silnice, hluk se odráží, lidem, kteří bydlí v domech ve svahu na východní straně, se situace razantně zhoršila. Denně tudy projíždí pět tisíc kamionů, dělají hluk ve dne v noci. V létě nemůžeme mít otevřena okna, lidé, kteří mají tu možnost, si v domech stěhují ložnice,“ popsal iniciátor petice Radim Bodzenta.

„V petici žádáme, aby byly provedeny stavební úpravy ke snížení hluku,“ doplnil. Petici podepsalo 213 lidí. „Nikoho jsme nepřesvědčovali, lidé nám sami popisovali, jak je hluk trápí. A nezastihli jsme všechny, kteří tam bydlí, protože mnozí jsou na dovolených,“ líčila zastupitelka Jana Targová (VV), další z iniciátorů petice. Doplnila, že v petici jsou navržena i opatření, která by se měla ke snížení hluku udělat. „Podporuji tuto aktivitu,“ řekl novinářům starosta Borski. První měření hluku podle zástupců obce a petičního výboru prokázalo překročení limitů na několika místech.

Silnice téměř za miliardu

Ministr Dobeš uvedl, že stavba má být dokončena do 30. listopadu a po předání stavby proběhnou měření hluku znovu. „Pokud by docházelo k překročení limitů, musíme samozřejmě sjednat nápravu,“ řekl.

Silnicí I/11 na Třinecku projíždí denně na 25 tisíc vozidel. Nový 3,3 km dlouhý úsek za více než 911 miliónů korun (včetně DPH) navazuje na již dříve vybudovaný obchvat Jablunkova na trase ke státní hranici se Slovenskem. V budoucnu na průtah Hrádkem naváže nová komunikace Nebory - Oldřichovice - Bystřice, kterou obce na Třinecku žádají už léta, zahájení této stavby je však zatím v nedohlednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám