Hlavní obsah

Výbor doporučil vydat Bártu se Škárkou policii ke stíhání

Právo, ada, nig

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům vydat šéfa poslaneckého klubu véčkařů Víta Bártu a Jaroslava Škárku policii. Ta chce oba poslance stíhat kvůli trestnému činu podplácení a přijetí úplatku. Bártovi v případě uznání viny hrozí v krajním případě roční až šestileté vězení, propadnutí majetku a peněžitý trest, Škárkovi až tři roky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta

Článek

Čtvrteční rozhodnutí mandátového výboru ale není pro poslance nijak závazné a každý může hlasovat podle svého uvážení. Jde jen o doporučení členů výboru, kteří jako jediní měli možnost blíže nahlédnout pod pokličku údajné úplatkářské kauzy. Jedině oni - narozdíl od Bárty i Škárky - měli možnost se seznámit s policejním spisem, který je na oba poslance veden.

Čtvrtečního jednání výboru byl přítomen Bárta, který jeho členy seznámil se svým hodnocením věci. Spolu s ním se jednání účastnil také jeho advokát. Jak už ve středu Bárta uvedl, považuje se za nevinného a je přesvědčen, že případný soudní proces to jedině prokáže. A to přesto, že úkony, které dosud policisté provedli, považuje za nestandardní. Poukázal např. na to, že nevyslechla všechny svědky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka

Škárka se čtvrtečního jednání neúčastnil, přítomen byl už v polovině července, kdy podal poslancům své vysvětlení situace. Také on se považuje za nevinného.

O zbavení imunity obou poslanců by Sněmovna měla hlasovat příští týden. Poslanecké kluby soc. dem., TOP 09 a komunisté ale už dopředu avizovali, že pro vydání obou poslanců zvednou jejich členové ruku. Dohromady dají přes 120 hlasů, což bohatě stačí. Očekává se, že se k nim připojí i někteří poslanci ODS i VV. Třeba místopředsedkyně Sněmovny a VV a Bártova manželka Kateřina Klasnová. Právu řekla, že ji to sice bolí, ale aspoň bude mít manžel šanci se očistit.

Reklama

Související články

O vydání Bárty se Škárkou výbor nerozhodl

Mandátový a imunitní výbor v úterý nerozhodl o vydání poslanců Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky (nez.). Škárka, který čelí podezření z převzetí úplatku,...

Výběr článků

Načítám