Hlavní obsah

Vládní komise uzavřela vyrovnání s církvemi, přechodné období potrvá 17 let

Právo, ČTK, dan
Aktualizováno

Vládní a církevní komise se ve čtvrtek dohodly na posledním sporném bodu vyrovnání – délce dotace. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) po jednání oznámil, že přechodné období bude trvat 17 let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09)

Článek

První tři roky budou církve dostávat 1,4 miliardy ročně, hlavně na platy a administrativní záležitosti. V dalších letech se podpora bude každoročně krátit o pět procent až k nule.

Touto dohodou tak skončilo vyjednávání mezi vládní a církevní komisí. Nyní se přípravou patřičných právních norem budou zabývat vláda a Sněmovna.

Návrh vládní komise o majetkovém vyrovnání církevní hodnostáři přijali už na předchozí schůzce. Vedle navrácení 56 procent majetku se zástupci vlády předběžně zavázali také k finanční kompenzaci ve výši 59 miliard korun, jež se bude vyplácet po dobu 30 let.

Výhrady od VV i opozice

K návrhu, který má za cíl napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu, mají ovšem výhrady koaliční Věci veřejné a odmítá ho i opoziční ČSSD a KSČM. Rozsah převodu majetku a výše doprovodné finanční kompenzace podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky neodpovídá aktuálním rozpočtovým možnostem země.

O vyrovnání s církvemi usiloval už kabinet expremiéra Mirka Topolánka. Původní plán počítal s vrácením 39 procent majetku a vyplácením 83 miliard korun po dobu 60 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám