Hlavní obsah

Poslanci TOP 09 pozvali Dobeše na jednání o extremismu na jeho resortu

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se příští týden zúčastní jednání poslaneckého klubu TOP 09, kde se bude probírat téma prorůstání extremismu na ministerstvo školství. Na jednání jej pozval předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Právě mi volal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík s tím, že jsem na příští úterý pozván na výbor TOP 09 k tématu prorůstání extremismu na ministerstvo školství,“ řekl Dobeš Právu.

Petr Gazdík jeho slova potvrdil. „Skutečně jsem pozval pana ministra Dobeše na klub, měl by vysvětlit své postoje k prorůstání sil spojených s extremismem do vrcholných pozic na ministerstvu školství,“ řekl Právu.

„Pakliže se ministr omluvil za jednání a chování pana Bátory, pakliže premiér řekl, že takové chování do státní správy nepatří, tak zatím jsem neslyšel od ministra Dobeše jediný důvod, proč by měl Bátora setrvat ve své pozici. Chápal bych to, kdyby byl vrátným či knihovníkem, to, že je ředitelem personálního odboru na školství, který má dohlížet nad etickým kodexem, to mi hlava nebere," uvedl dále Gazdík.

Dobeš se ale nechal slyšet, že na svém stanovisku k Ladislavu Bátorovi nehodlá nic měnit. Podle něj se personální ředitel ministerstva školství nedopustil žádného výroku, který by vykazoval známky extremismu.

Zklamaly jej výroky po páteční omluvě

Dobeš zdůraznil, že svou páteční omluvu Karlu Schwarzenbergovi vnímal jako vstřícný krok a gentlemanské gesto, a o to víc jej zklamaly následné výroky představitelů TOP 09 v tisku.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se vrací v neděli z dovolené. „Pevně věřím, že až se v neděli pan předseda vrátí, bude jednat s premiérem, který se do celé záležitosti vloží, neboť zatím nekonal,“ dodal Gazdík.

Ministři TOP 09 bojkotovali zasedání vlády

Ladislav Bátora se na svém facebookovém účtu předminulý týden nelichotivě vyjádřil na adresu Schwarzenberga. Ten předtím v tisku uvedl, že na přímé odvolání Ladislava Bátory si nikdo netroufá, jelikož má vysoké krytí, čímž naznačil, že za Bátorou stojí prezident Václav Klaus i ministr školství Josef Dobeš. Posteskl si přitom, že s ohledem na jeho názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“.

Bátora v reakci na to na adresu vicepremiéra napsal: „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“

Zatímco předsednictvo Věcí veřejných považuje od pátku, kdy se Dobeš za Bátoru omluvil a distancoval se od jeho výroku, záležitost za uzavřenou, ministři TOP 09 ve středu protestovali tím, že se nezúčastnili jednání vlády a místo sebe vyslali pouze své náměstky. Požadují odvolání Ladislava Bátory z funkce na ministerstvu školství.

Čtěte také:
Hájek pošle na Schwarzenberga právníky: Hrubě urazil prezidenta
Jestli chce někdo opustit koalici, ať tak učiní přímo, vyzývá ODS
Kde byla TOP 09, když jsem bránil ve jmenování Bátory náměstkem, ptá se Nečas
Schwarzenberg: Buďto my, nebo Bátora. Dobeš: Bátoru neodvolám
Kalousek: Jestli Jakl a Hájek dělají ostudu, to si musí prezident zvážit sám
Také Schwarzenberg chce odchod Bátory. Ať řídí sklad tužek, říká
Kalousek: Nečas se mýlí, nám vadí pronikání extremismu do státní správy
Od Bátory se distancujte, vzkázal Nečas omlouvajícímu se Dobešovi
Gazdík: Bátora na školství nepatří, když posílá intelektuály do hajzlu
Schwarzenberg: Bátorova slova mě neurazila, ale úředník tak mluvit nemůže
Dobeš: Na „starém chudáčkovi“ není nic znevažujícího, Bátora zůstane
Jakl: Bátora je terčem sprostých útoků i pomluv a nesmí se bránit
TOP 09 nebude chodit na jednání vlády, požaduje odchod Bátory či Dobeše
Bátora o Schwarzenbergovi: Chudáček starej, to se mu to bezostyšně prská
Další exces by Bátorovi zlomil vaz, varují VV
Bátora je poloviční fašista, míní Zeman
Dobeš: Bátoru přes palubu nehodím, je profesionální
Bátora je rasista, tvrdí Kalousek a požaduje jeho odchod
Úředník se nesmí chovat jako politický aktivista, zpražil Bátoru Nečas
Nepodporujte v Česku gaye, vyzývá Bátora amerického velvyslance
Zbavte ministerstvo školství Bátory, žádají organizace šéfy vládních stran

Reklama

Výběr článků

Načítám