Hlavní obsah

Bělobrádek: S oceněním Mašínů souhlasím, Bátora je obětní beránek

• Aktualizováno
Novinky, jim

Na otázky čtenářů Novinek odpovídal při on-line chatu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Řada čtenářů se zajímala o jeho názor na ocenění bratrů Mašínových, jimž ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) předal ve středu nejvyšší vojenské vyznamenání. Bělobrádek se o nich vyjádřil s uznáním a s udělením ocenění souhlasil.

Článek

Jeden ze čtenářů se Bělobrádka zeptal na jeho názor na „vrahy Mašíny a na jejich vyznamenání naší vládou“.

„Vrahy Mašíny neznám. Pokud myslíte Josefa a Ctirada Mašíny, pak s jejich vyznamenáním souhlasím,“ odpověděl Bělobrádek.

Mnoho dotazů se také týkalo aktuálního politického dění kolem kontroverzního předsedy Akce D.O.S.T. a personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory a protestu TOP 09, která odmítá přijít na jednání vlády, dokud bude Bátora ve vysoké funkci.

Kontroverze kolem bratři Mašínů
Kolem ozbrojeného útěku mezi lety 1951 až 1953 bratrů Ctirada a Josefa Mašínových, hrdinů II. světové války, se vedou léta sáhodlouhé diskuze a spory. K útěku si opatřovali zbraně na útok na policejní stanici, při čemž zahynuli dva příslušníci SNB. Jeden byl podřezán svázaný do kozelce a omámen chloroformem. Právě tento případ budí největší kontroverze, jelikož podle názoru některých historiků se jedná o válečný zločin popravy bezbranného zajatce, jiní se odkazují na fakt, že při partyzánské válce se na mezinárodní úmluvy nehledí, což uznaly československé soudy i v případě protinacistického odboje. Jenže akt Mašínů se neodehrával za válečného stavu. Jednou obětí byl i civilista, který se bránil s pistolí v ruce. Při útěku do Berlína byli zastřeleni čtyři východoněmečtí policisté. Zda budou činy bratrů Mašínů a jejich spolubojovníků uznány za hrdinství, či jestli byly vedeny „zavrženíhodnou pohnutkou“, zůstává teď na posouzení odborníků z ABS a ÚSTR.

„Akci D.O.S.T. neznám, jejich manifest jsem nečetl, takže nechci soudit. Pan Bátora je, podle mého soudu člověk, na kterého je prováděn hon a je obětním beránkem,“ uvedl v odpovědi šéf lidovců. Žádný z názorů Bátory, které zaznamenal, za neonacistické nepovažuje. Podle něj jde TOP 09 především o to najít si nepřítele a proti němu bojovat, jelikož je příliš slabý na to, aby vyhrál.

Připustil ale, že mu nejde dohromady jeho aktivismus a postavení ve vysoké funkci ve státní správě. Na místě ministra školství by prý Bátoru nejspíše odvolal. Hlavní chybu pak spatřuje v tom, že žádná vláda od roku 2004 nebyla schopna přijmout zákon o státní službě, který je již léta „zaparkován“ v Senátu.

"Bátora může být Kalouskovi konkurentem"

V jiné odpovědi na podobné téma se Bělobrádek pustil do analýz, z nichž vyvozoval, že Kalousek se už nyní vymezuje proti rodící se konkurenci na pravici.

„U pana Kalouska nepředpokládám, že by neměl věci promyšlené o několik tahů dopředu. Možná jde o jediné. M. Kalousek se bojí nové strany, která po dokončení mandátu pana prezidenta může vzniknout,“ vysvětloval Bělobrádek.

„Nová strana by s V. Klausem v čele mohla díky euroskepticismu, národovecky konzervativní a pravicové rétorice odebrat mnoho voličů ODS, ale především TOP 09. Jakási upgradovaná SSO by s takto silnou osobností v čele měla reálnou šanci zamíchat pravicovou politikou,“ dodal s tím, že TOP 09 by navíc mohla být oslabena odchodem Karla Schwarzenberga.

V čele lidovců stojí Pavel Bělobrádek tři čtvrtě roku, zatím jeho nejviditelnější akcí byla záštita Pochodu pro rodinu. V příštím roce čeká Bělobrádka zásadní zkouška, krajské volby ukáží, jak atraktivní je strana pod jeho vedením a zda se může těšit na návrat do dolní komory parlamentu.Bělobrádek vyšel z volebního sjezdu lidovců loni v listopadu jako jednoznačný vítěz, coby do té doby neznámá osoba porazil s vysokým náskokem ostřílené politiky, jako je Michaela Šojdrová nebo Ludvík Hovorka.Delegáty sjezdu oslovil čtyřiatřicetiletý veterinář přímočarostí, s jakou odpovídal na nepříjemné dotazy. Vysvětlil jim například, že jeho zdravotní stav mu nebrání zastávat nejvyšší funkci ve straně s tím, že deset let je jeho stav stabilní. Bělobrádek trpí roztroušenou sklerózou.Ví, jak na "svině" Rovněž lidovce ujistil, že ve vysoké politice hodlá uplatnit své zkušenosti jatečního veterináře. „Za ty roky mi prošla rukama spousta dobytka i sviní a věřte mi, že si s nimi poradím, i když se s nimi potkám ve vrcholné politice,“ uvedl Bělobrádek a nastínil také, jakým směrem by se lidovci měli do budoucna orientovat, podle něj v současné politice „chybí nesocialistická alternativa liberální bezohlednosti“.Velký potlesk sklidil, když mluvil o tom, že je nepřípustné, aby byl schválen zákon, který dovolí adopci homosexuálním párům.V souvislosti s diskuzí o právech homosexuálních menšin přijal letos v půli srpna záštitu nad Pochodem pro rodinu, který zorganizovali Mladí křesťanští demokraté a uskutečnil se ve stejný den jako kritizovaný průvod Gay Pride. K Pochodu pro rodinu se přidala také kontroverzní pravicová Akce D. O. S. T. vedená Ladislavem Bátorou, Hnutí pro život a Koruna česká.Bělobrádek záštitu přijal s tím, že v době škrtů a diskuzí kolem manifestace homosexuálů se zapomíná na tradiční rodinu. Zájem médií vzbudil zejména fakt, že se při podpoře pochodu ocitli vedle sebe předseda lidovců a Bátora, jehož například bývalý lidovec Miroslav Kalousek (nyní TOP 09) pokládá za neonacistu a který si pochvaloval, že ho Mladí křesťanští demokraté podporují dlouhodobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám