Hlavní obsah

Noční bouře porážela stromy, kvůli spadlým kmenům havarovaly vlaky

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pab, ner, fal, ib, sve

Na řadě míst především v Čechách způsobily noční bouřky se silným větrem komplikace na komunikacích. V Libereckém kraji popadané stromy zablokovaly silnice i železnice. Meteorologové zaznamenali také mohutné srážky. Ve dvou případech spadl strom na koleje, a zapříčinil tak nehodu vlaku.

Článek

Popadané stromy v Libereckém kraji zablokovaly několik silnic, další silnici zaplavilo bahno a i ta musela být pro dopravu uzavřena. Kvůli spadlému stromu se ráno zastavila i doprava na frekventované železniční trati ze Železného Brodu na Tanvald a také mezi Železným Brodem a Semily, tam už byl podle informací Českých drah provoz obnoven.

Libereckým krajem se v noci prohnala silná bouřka, podle informací Českého hydrometeorologického ústavu spadlo na některých místech v Jizerských horách i více než 40 milimetrů srážek během jediné hodiny.

Nejhorší byla zřejmě situace na Jablonecku, zejména v okolí Železného Brodu. Kvůli pěti popadaným stromů je uzavřen více než osm kilometrů dlouhý úsek komunikací mezi Železným Brodem a Bozkovem. Spadlý strom zablokoval i silnici v Polubném. Podle policie tam smrk spadl na dráty elektrického a telefonního vedení, dráty visí jen půl metru nad vozovkou, a silnice proto musela být uzavřena. Kvůli spadlému stromu je omezený i přístup do Pěnčína na Liberecku, na plném uvolnění silnice hasiči pracují.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Středeční bouře v Ťřešti na Jihlavsku

Uzavřena je po bouřce také silnice druhé třídy 263 v Žandově na Českolipsku. Vozovku tam zaplavilo bahno z polí. Na komunikaci je tak silná vrstva bahna, že ji policie musela pro dopravu uzavřít, navíc tam havaroval nákladní automobil a skončil v příkopu. Na úklidu komunikace pracují hasiči spolu se silničáři.

Vlak narazil do spadlého stromu

Noční bouřka provázená silným větrem a deštěm strhla na silnice v Jihočeském kraji asi 90 stromů. K prvnímu výjezdu hasiči vyrazili ve čtvrtek po jedné hodině. Zasahovali na 27 místech. Ve čtyřech případech čerpali vodu, na Písecku v Horosedlech čistili odtok rybníka. Oznámila to mluvčí krajských hasičů Lenka Křížová.

Bouře v noci na čtvrtek zasáhla především západ a sever kraje. Nejvíce práce měli hasiči na Písecku a Táborsku. "V Kocelovicích zaznamenaly přístroje po půlnoci náraz větru o síle přes sto kilometrů v hodině, a také tam spadlo nejvíce srážek - přes 26 milimetrů," řekla meteoroložka Svatava Křivancová.

V obci Líšnice na Písecku narazil vlak do spadlého stromu, nehoda se ale obešla bez zranění. „V Milevsku padl strom na tři osobní automobily, i tato nehoda se obešla bez zranění,“ uvedla Křížová.

K desítkám zatopených sklepů a popadaných stromů vyjížděli v noci na čtvrtek hasiči v Plzeňském kraji. Regionem se přehnala bouře s přívalovým deštěm. Nejhorší situace byla přímo v Plzni a na jižním Plzeňsku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Středeční bouře v Ťřešti na Jihlavsku

Bouře přerušila provoz na hlavní železniční trati z Plzně do Českých Budějovic, konkrétně na úseku z Nezvěstic do Blovic. Oprava potrvá do zhruba 18:00. Oznámila to regionální mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

"Na úseku je od 04:30 závada na trakčním vedení. Vinou náhradní dopravy autobusy musí cestující počítat se zhruba třicetiminutovým zpožděním," dodala. Mezi Nezvěsticemi a Blovicemi nejezdí osobní vlaky ani rychlíky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Utržený svah zavalil silnici v Plzni.

Zcela neprůjezdná je po noční bouřce důležitá plzeňská silniční spojka, která spojuje Domažlickou a Vejprnickou ulici. Utržený svah a naplavená zemina zavalily vozovku, pod nedalekým viaduktem se navíc vytvořilo bahnité jezero. Odstraňování nánosů si vyžádá nejméně několik hodin.

„Omezený je i tranzit ulicí Radčická za zoologickou zahradou, kde jsou velké naplaveniny na části krajské silnice,“ sdělila mluvčí plzeňského magistrátu Zdeňka Kubalová. „Na odstranění naplavené zeminy pracují příslušné správcovské organizace,“ dodala Kubalová.

Na Havlíčkobrodsku havaroval osobní vlak

Noční bouřka přinutila hasiče na Vysočině zasahovat u více než pěti desítek událostí. Ve většině případů odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených sklepů.

Časně ráno narazil osobní vlak do spadlého stromu na trati poblíž Břevnice na Havlíčkobrodsku. Událost se obešla bez zranění. Řekla to mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prudká bouře s přívaly vody zaplavila ulice Jihlavy.

Podle webových stránek Českých drah byla překážka odstraněna v 06:30. Během noci vyvrátil silný vítr další stromy, které spadly na silnice u Třeště, Stonařova a Řídelova na Jihlavsku. Jihlavsko zasáhla bouřka nejvíce, hasiči tam vyjížděli k 38 případům. Vodu čerpali vodu ze zatopených sklepů hlavně v Třešti a Řásné.

Bouřka smetla čapí hnízdo

Stromy padaly také na v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v několika případech museli zasahovat i hasiči.

V Královéhradeckém kraji hasiči zasahovali například u Horního Dehtova na Trutnovsku, kde rozřezali strom spadlý na silnici. Další výjezdy kvůli popadaným stromům byly například ve Vrchlabí, Špindlerově Mlýně či Žacléři.

„V Pardubickém kraji hasiči vyjížděli pouze ke třem případům spadlých stromů na komunikaci. K jejich odstranění použili motorové pily a během chvíle byly neprůjezdné silnice opět bez překážek. V jednom případě hasiči ze Žamberka odstraňovali ze silnice dřevěný sloup, jenž sloužil jako čapí hnízdo a bouřka ho smetla k zemi,“ informovala mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Celý kraj, včetně krajského města, registroval krátké výpadky elektrického proudu.

Silnice zaplavilo bahno

Bouřka, která se prohnala v noci na čtvrtek Středočeským krajem, kácela stromy a v několika případech zaplavovala domy voda z polí. Nejvíce práce měli hasiči na Příbramsku a Rakovnicku, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Středočeští hasiči zaznamenali zvýšený počet výjezdů od půlnoci až do rána. "Prudké to bylo zejména na Příbramsku a Rakovnicku," řekla Kostková. Na Příbramsku zasahovali hasiči od půlnoci do rána v 26 případech, na Rakovnicku pak v 15 případech.

Silný noční déšť splavil bahno z polí do zahrad domů v obci Heřmanice nedaleko Žandova na Českolipsku. Silnici pokryla několikacentimetrová vrstva klouzavého bahna, kvůli kterému okolo páté hodiny ranní v obci havaroval kamion. Policie silnici uzavřela. „Před devátou hodinou ráno byl kamion již vyproštěn a komunikace vyčištěna,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Noční bouřky zaplavily silnice na Českolipsku bahnem.

Místní občané si při odklízení mazlavého nánosu z polí stěžovali na zemědělce, který nad vesnicí vysázel řepku. „Vždycky tu byly deště, ale nic podobného tu nikdy nebylo. Teď je všude řepka a takhle to dopadá,“ postěžoval si starší muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám