Hlavní obsah

I když dorazily tropy, léto je nejchladnější za posledních 20 let

Novinky, Tereza Seidlová

Skutečné léto s jasnou oblohou a tropickými teplotami nad 30 stupňů začalo až v tomto týdnu. Do té doby jsme se o prázdninách dočkali pouze dvou tropických dnů, podprůměrných teplot a výrazně nadprůměrných srážek. Největší horka přijdou až tento pátek. Podle meteorologů ale paradoxně zažíváme nejchladnější léto za posledních 20 let.

Letošní léto je nejchladnější za posledních 20 letVideo: Novinky

 
Článek

Zatímco vloni byly červenec i první polovina srpna teplotně nadprůměrné a počasí se zkazilo až koncem prázdnin, letos je to přesně naopak. Léto, jak si ho představujeme, dorazilo až na poslední chvíli a bohužel se dlouho nezdrží.

„Je to podmíněno cirkulací atmosféry, samozřejmě nedokážeme říci tu vlastní příčinu, proč zrovna až koncem léta jsou letos vysoké teploty. Ale zkrátka až teď koncem léta k nám začal proudit teplý vzduch ze Středozemí, případně ze severní Afriky,“ řekl Novinkám meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) František Šopko. Situace je stejná v celé střední Evropě.

Málo tropických dnů, hodně deště

Do poloviny letošního srpna byl v průměru pouze jeden den, kdy byly na většině území naměřeny teploty nad tropických 30 stupňů, dalších pět tropických dnů nás čeká během tohoto týdne. Pro srovnání, vloni přinesly letní prázdniny v průměru tropických dnů 12.

Letošní léto má naopak na kontě 12 dnů s netypickými teplotami pod 20 stupňů Celsia, těch jsme se vloni dočkali o tři méně.

Naopak nadstandardní byl podle Šopka během letošních prázdnin úhrn srážek: “V červenci spadlo 160 procent normálu srážek, to znamená o 60 procent více, než obvykle v červenci naprší. A podobně je to i v první polovině srpna.“

Nejchladnějším obdobím letošního léta bylo posledních deset dnů v červenci, kdy se teploty pohybovaly tři stupně pod normálem, navíc bylo výrazně srážkově nadprůměrné. Vůbec nejchladněji bylo letos 3. července, kdy se denní teploty pohybovaly v průměru kolem 14 stupňů.

Po vlně veder se ochladí, září bude příjemné

Nejteplejší dekádou má být naopak poslední srpnový týden, kdy teploty přesahují 30 stupňů. Nejteplejšího dne prázdnin se pak dočkáme tento pátek, meteorologové slibují až 36stupňová horka.

Pátek bude zároveň posledním opravdu tropickým dnem. V sobotu už se mají teploty začít pohybovat kolem 20 stupňů, na východě republiky místy až kolem 28. Nicméně neděle už bude znamenat celorepublikové ochlazení. Během září by se pak teploty neměly vyšplhat nad 25 stupňů, pozitivní ale je, že srážky by se měly objevovat už jen ojediněle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám