Hlavní obsah

Halík: Je skandální, že Klaus podporuje fašizujícího Bátoru

Právo, Oldřich Danda

Teolog Tomáš Halík považuje za nebezpečné, že lidé jako ředitel personální sekce ministerstva školství Ladislav Bátora a vicekancléř Hradu Petr Hájek mohou ve státní správě prosazovat své extrémistické názory.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tomáš Halík

Článek

„Považuji hnutí D. O. S. T. a pana Bátoru za skutečné nebezpečí, které se velmi blíží druhorepublikovému fašismu,“ řekl na dotaz Práva Halík. Podobně již teolog, kněz a filosof hovořil i v úterý při chatu se čtenáři Novinek. [celá zpráva]

Ve středu na tiskové konferenci před přijetím ceny za nejlepší knihu Evropy se Halík pozastavil také nad tím, jakou roli v současném dění sehrávají lidé z okolí prezidenta Václava Klause.

Podle něj jak Bátora, tak Hájek svým odkazem na křesťanství toto náboženství diskreditují. „Toto není inteligentní konzervativismus, ale soubor extrémistických a hloupých výkřiků, a považuji za skandální, že tito lidé mají podporu z Hradu a od prezidenta republiky a jeho nejbližších,“ poznamenal Halík.

Dodal, že se obává, že tito lidé připravují „protievropskou, nacionalistickou a šovinistickou stranu“. Takováto strana podle něj v době, kdy svět prochází krizí, je velmi nebezpečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám