Hlavní obsah

Ministry za TOP 09 nahradili na vládě náměstci, nemohou však hlasovat

Právo, dan
Aktualizováno

Středeční jednání vlády je přesilovkou ODS. Ministři TOP 09 na jednání kvůli kauze Ladislava Bátory nepřišli a vyslali za sebe své náměstky. Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek avizoval, že do Strakovy akademie dorazí jeho první náměstek Ladislav Minčič, kterého na finance vyslala právě ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV)

Článek

„Bude tam říkat to co já, ale nemůže hlasovat,“ řekl Právu Kalousek. Na dotaz, zda nemá strach, že Minčič bude více hájit barvy ODS než ministerstva, Kalousek uvedl: „Určitě nemám obavy, protože na daňovou reformu máme s panem náměstkem Minčičem stejný názor.“

Daňová reforma, která počítá např. se zrušením superhrubé mzdy a zvýšením sazby daně fyzických osob z 15 na 19 procent nebo se zdaněním hazardu, bude hlavním bodem zasedání.

Také za ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga by měl dorazit první náměstek, který má vazby na ODS. Jiří Schneider byl na začátku 90. let poslancem za občanské demokraty, v současnosti ale není členem žádné strany.

Ministr kultury Jiří Besser nechtěl vyslat svého prvního náměstka Františka Mikeše, který je členem ODS, a pověřil svou bezpartijní zástupkyni. „Půjde náměstkyně Anna Matoušková a bude případně sdělovat stanovisko ministerstva k projednávanému bodu. Není členem žádné politické strany,“ napsal v úterý v SMS Právu Besser.

Za ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka bude jednat jeho první náměstek Vladimír Šiška. Ministerstvo zdravotnictví, v jehož čele stojí Leoš Heger, zastoupí náměstek a hlavní hygienik Michael Vít.

Problém při hlasování

Kvůli absenci ministrů za TOP 09 ubyde šestnáctičlenné vládě hned pět hlasů. Vláda totiž podle ústavy a jednacího řádu kabinetu rozhoduje ve sboru a náměstek nemůže hlasovat za „svého“ ministra. Může být jen přítomen, zdůvodňovat předkládané materiály a samozřejmě debatovat.

Při neúčasti pěti ministrů TOP 09 a ministra obrany za ODS Alexandra Vondry (ve středu je na pohřbu Ctirada Mašína v USA) se počet přítomných členů vlády smrskl na pouhých deset. A to už je skoro na hraně, neboť další dvě absence třeba kvůli náhlé nemoci by vládu paralyzovaly.

Jednací řád kabinetu totiž praví: „Vláda je schopna se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina všech jejích členů.“ A také: „K přijetí usnesení vlády je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů vlády.“

Devět ministrů je minimum

Polovina vlády je osm členů, a pro rozhodování nadpoloviční většinou obou je tedy třeba nejméně devíti členů vlády. ODS má šest ministrů, TOP 09 pět křesel, VV čtyři a ministr vnitra Jan Kubice je nestraník.

V koaliční smlouvě je ještě další „čertík“ týkající se vlády: „Za koaličně dohodnutý se má takový vládní návrh a takové usnesení vlády, které podpoří alespoň polovina přítomných ministrů z každé koaliční strany.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám