Hlavní obsah

Bárta zpochybňuje své vyšetřování, žádá ale zbavení imunity

Novinky, jim
Praha

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta hodlá požádat sněmovní imunitní výbor o vydání své osoby k vyšetřování policii. Její žádost o zbavení imunity se mu však moc nezamlouvala, podle něj postupovala chybně, jelikož nevyslechla všechny svědky a nezabývala se motivací oznamovatelů Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Podle Bárty byl spis veden tendenčně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta

Článek

Bárta vysvětlil své dlouhodobé odmlčení, během něhož odmítal jakkoli žádost policie o vydání komentovat, tím, že jeho slova by mohla ovlivnit vyšetřování. Žádost policie byla pro něj údajně překvapením. „Velice mě zaskočilo, když policie požádala o mé vydání. Žádost policie je velmi nevyvážená, nekompletní a nebojím se říci i tendenční,“ uvedl Bárta na tiskové konferenci.

Podle Bárty je zarážející, že policie požádala o zbavení imunity, ačkoli nevyslechla ani všechny aktéry figurující v jeho kauze. Podle něj měl být vyslechnut expředseda klubu poslanců ODS Petr Tluchoř, Lukáš Vích (VV), který pořídil nahrávku Kočí, v níž se poslankyně rozpovídala o okolnostech komplikovaného případu. Světlo měla prý policistům do kauzy vnést i výpověď místopředsedkyně VV Karolíny Peake, která měla být přítomna okamžiku, kdy prý Kočí obrátila Bártovu půlmiliónovou půjčku v úplatek.

Policie ve spisu neuvedla ani výpověď ministra školství Josefa Dobeše (VV), který policii sdělil, jak Bárta předával peníze pro Škárku, podivoval se Bárta. „Byl vyslechnut, poskytl informace o tom, jak Škárka bral peníze, ale je to zcela vynecháno, ani není uveden mezi vyslechnutými svědky,“ řekl faktický lídr VV. Očekával, že mezi vyslechnutými bude i Michal Babák (VV), který prý měl být přítomen půjčky Škárkovi.

Policie měla mimo jiné dle Bártova názoru zmapovat, jaké byly motivace Škárky a Kočí pro podání trestního oznámení.

Stížnost předal pražským žalobcům

Odkázal se přitom i na slova Karla Schwarzenberga, která uvedl na jaře v Právu. „To byla akce pana Tluchoře, která mu nevyšla. Byla to jeho akce. My jsme se na tom nepodíleli. Oni byli plní naděje, že dostanou větší počet poslanců. Tluchoř byl velice úzce spojen s paní Kočí a oni mysleli, že tím se dostanou na výsluní. Ve skutečnosti to skončilo neúspěchem. V poslední konsekvenci ho to stálo i post předsedy klubu,“ citoval Bárta Schwarzenberga.

Na závěr Bárta prohlásil, že mandátový a imunitní výbor Sněmovny požádá o vydání, jelikož je přesvědčen, že pouze soud jej může zbavit veškerých podezření. Své výhrady k postupu policie předal pražskému státnímu zastupitelství.

Klub vydá stanovisko v sobotu

Předsednictvo VV k tomu uvedlo, že žádost Bárty o zbavení imunity vítá. O tom, jak se k ní postaví poslanecký klub, se má podle místopředsedkyně Sněmovny a Bártovy manželky Kateřiny Klasnové (VV) rozhodnout na sobotním jednání.

Očekává, že klub vydá stanovisko doporučující vydání ke stíhání, Bárta by měl ale i poté zůstat šéfem klubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám