Hlavní obsah

Sněmovna zřejmě vydá Bártu ke stíhání, většina poslanců je pro

Právo, ada, nig, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad šéfem poslanců VV Vítem Bártou a jeho bývalým stranickým kolegou Jaroslavem Škárkou se stahují mračna. Tento čtvrtek se případem, při kterém měly z ruky jednoho do ruky druhého putovat obálky plné statisíců korun, bude zabývat mandátový a imunitní výbor, příští týden Sněmovna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta po jednání K9

Článek

Slova šéfů klubů ČSSD, TOP 09 a KSČM zatím mluví jasně: oba politiky vydáme policii k trestnímu stíhání. Tyto tři kluby disponují 123 hlasy z dvousetčlenné Sněmovny, což na rozhodnutí stačí.

I když se zatím nevyjádřily jednoznačně kluby VV a ODS, jejich postoj tak nebude v tomto případě vůbec směrodatný. Zvláště i proto, že pro vydání jsou připraveni zvednout ruku i někteří občanští demokraté a véčkaři.

Škárka již svou verzi případu výboru přednesl, Bárta slíbil účast tento čtvrtek. Výbor, ve kterém má koalice převahu osmi hlasů ku šesti, dá pak doporučení Sněmovně. Poslanci při úterním veřejném hlasování jejich stanovisko nemusí brát v potaz.

Véčkaři a ODS jsou rozpolceni

Poslanci VV nejsou jednotní. Místopředsedkyně klubu Jana Drastichová, která jediná ze strany měla možnost do Bártova spisu nahlížet z titulu členky imunitního výboru, kauzu považuje za uměle vykonstruovanou. „Je to uděláno na zakázku, aby byl politik pošpiněn a omezen ve své práci. S tímto názorem předstoupím před klub,“ řekla Právu.

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake již ví, jak bude hlasovat, prozradit to ale nechce. „Mnozí z nás mají dilema, zda vydat ke stíhání někoho, o jehož případu jsme přesvědčeni, že je vykonstruován. Nevydání znamená neočištění a pochyby přetrvají. Otázka je, kterým hlasováním člověku uděláte dobře,“ uvedla.

Pro Bártovo vydání je místopředseda véčkařského klubu Viktor Paggio. „Hlasoval jsem pro vydání kolegy Humla a u kolegy Bárty je má startovací pozice stejná. Důležitý pro mě bude postoj výboru a informace poslanců VV, kteří v něm zasedají,“ uvedl.

Že by se Bárta měl očistit před soudem, si myslí i poslanec Josef Novotný. „Bárta by měl být vydán už proto, aby nebyl jako politik zlikvidován, jinak se mu to vždy bude vracet,“ podotkl.

Véčka o hlasování budou tento týden teprve jednat.

Ostrá debata ještě čeká i 53hlavý klub ODS. Jedni jsou pro vydání, část ale tvrdí, že může jít o zásah trestních orgánů do stranických věcí. Policie totiž chce Bártu stíhat i kvůli údajné korupci při rušení stranické buňky v Plzni. To podle místopředsedy klubu a ústavně-právního výboru Marka Bendy není věc obecného zájmu, což je podmínka pro stíhání za korupci. „Moje pochybnosti se nijak nezmenšují,“ řekl v pondělí Právu.

Klub ODS nebude své poslance při hlasování zavazovat. „Klub nikdy v otázce imunity nezaujímal jednotné stanovisko, nikdo nikomu nic nepředepisoval. Řekne se doporučení a každý se rozhodne podle sebe. Pochybuji, že bude stoprocentní jednota,“ uvedl Benda.

K vydání se přiklání další místopředseda klubu a výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím. „Pokud mě něco nepřesvědčí, že je to špatně, tak budu hlasovat pro vydání,“ řekl Právu.

Sobotka navrhne: jednotně pro vydání

Soc. dem., kterých je ve Sněmovně 56, ještě budou ladit noty. „ČSSD nebude ulehčovat ODS její morální dilema, pokud jde o vydání či nevydání Bárty, a proto klubu navrhnu jednotné hlasování pro vydání. Předpokládám, že se na tom shodneme,“ řekl šéf strany i klubu Sobotka Právu. Závazné hlasování však nepředpokládá, neboť někteří soc. dem. na to mají jiný názor. Ti se však třeba na jednání vůbec nedostaví.

Jasné stanovisko vydat zastává TOP 09 s 41 hlasy. „Klub přijal usnesení, které nás zavazuje k jednotnému hlasování. A nehodláme na tom nic měnit, i kdyby čert na koze jezdil,“ tvrdí šéf klubu Petr Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám