Hlavní obsah

Paroubek by odchodem z ČSSD dal šanci Nečasově vládě, tvrdí Hašek

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvnímu místopředsedovi soc. dem. Michalu Haškovi došla trpělivost s exšéfem strany Jiřím Paroubkem. Bývalý lídr by podle Haška odchodem z řad ČSSD dal šanci vládě Petra Nečase (ODS) nadechnout se před další vlnou skandálů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Paroubka se snaží od prásknutí dveřmi v soc. dem. odradit současný předseda strany Bohuslav Sobotka. Podle Haška ale má i vyjednávání své hranice. „I když podporuji snahu Bohuslava Sobotky o jednání s Jiřím Paroubkem o jeho setrvání v ČSSD, vše má své hranice. Pokud by se kdokoliv v ČSSD před pěti lety choval tak, jak dnes Jiří Paroubek, okamžitě by to řešilo politické grémium a nepochybuji ani na vteřinu o výsledku tohoto jednání,“ uvedl v pondělí první místopředseda ČSSD.

Paroubek, který v neděli obvinil na svém webu ČSSD, že „modrá“, podle Haška testuje odolnost vedení oranžových. „Neměl by se mýlit. Slušnost totiž není slabost, jen nemáme zájem v době mediální sezóny dělat PR takovým výkřikům a jejich autorům. Chce-li Jiří Paroubek dále ovlivňovat politiku ČSSD a její program, ať jasně řekne, kde vidí své místo v ČSSD a jako bytostný demokrat jistě přijme demokratické rozhodnutí ČSSD,“ poznamenal Hašek.

Přijde tvrdá reakce, varuje Hašek Paroubka

Pokud skutečně Paroubek zamíří do řad České strany národně socialistické 2005, jak se rýsuje, musí podle Haška počítat s reakcí ČSSD. „Pokud i přes proklamace o svém levicovém smýšlení hodlá ČSSD opustit a jít cestou, podle mého názoru dočasného, drolení nekomunistické levice a možná krátkodobému oslabení ČSSD, musí počítat s jasnou a jednoznačnou reakcí ČSSD, po které ostatně sám nyní ve svých mediálních výstupech volá,“ varoval Hašek s odkazem na Paroubkovo volání po tvrdém vystupování politiků ČSSD.

Pokud skutečně Paroubek odejde k národním socialistům, jednoznačnou reakcí ČSSD, o které hovoří Hašek, může být obvinění z přeběhlictví. S poukazem na to, že takové jednání sám Paroubek v minulosti v případě poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky ostře kritizoval. Už nyní totiž Hašek i Sobotka svorně proklamují, že pokud skutečně dá expředseda vale ČSSD, měl by se vzdát poslaneckého mandátu.

Více ale strana poslance, který ji opustí, postihnout nemůže.

Podle prvního místopředsedy soc. dem. by Paroubek odchodem z ČSSD nahrál vládní koalici. „Bohužel tak odpoutá mediální pozornost od katastrofálního vládnutí Nečasovy vlády a dá šanci vládě se nadechnout před další vlnou kauz a skandálů, kterými českou politiku nynější vládní talenti nepochybně v příštích měsících nepochybně opět zásobí,“ uvedl na Paroubkovu adresu první místopředseda ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám