Hlavní obsah

Schwarzenberg: Buďto my, nebo Bátora. Dobeš: Bátoru neodvolám

• Aktualizováno
Právo, Oldřich Danda, Marek Přibil

Spor ve vládě kolem šéfa hnutí D.O.S.T. a personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory začíná ohrožovat činnost kabinetu a přerůstá ve vážnou krizi. Podle ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga je pro jeho stranu otázka odchodu Bátory z funkce personálního ředitele na školství natolik zásadní, že pokud Bátora neodstoupí či nebude odvolán, odejde TOP 09 i z vlády. Na ministra Josefa Dobeše chtějí působit i spolustraníci z VV.

Foto: Novinky

Ředitel personálního odboru ministerstva školství Ladislav Bátora a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Když (Bátora) neodejde, tak půjdeme my. To je zásadní věc. Buď jsme stále demokratická republika, nebo bereme fašismus jako docela zajímavý názor, který by měl být zastoupený na ministerstvu školství. To je pro mě důležitější než čísla v rozpočtu či otázka nějakého konzulátu v nějaké zemi,“ řekl v pondělí Právu Schwarzenberg. Dodal, že příští týden se vrátí z dovolené z Rakouska a pak se o osudu vlády rozhodne.

Jenže ministr školství Josef Dobeš (VV) stojí pevně za svým úředníkem, kterého najal na doporučení Hradu. Na dotaz Práva, zda Bátoru odvolá, odpověděl dnes slovy: „Rozhodně neuvažuji. Neuvažuji o odvolání pana Bátory. A na tom trvám.“

Místo ministrů budou na vládě náměstci

Dobeš řekl, že se minulý týden distancoval od výroků Bátory vůči Schwarzenbergovi. „Panu Schwarzenbergovi jsem se omluvil. A tímto to pro mě skončilo. Je potřeba si férově říct, že jsme připraveni a všichni ochotni řešit klíčové, nepopulární reformní kroky. Anebo to nechceme dělat. To je potřeba říct,“ uvedl v pondělí.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v neděli uvedl, že pokud Bátora neodejde, místo ministrů se jednání vlády zúčastní jen náměstci.

Podle Schwarzenberga, jak Právu řekl už v sobotu, se Bátorovy názory vymykají všem normálním demokratickým postojům. „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy. Chcete-li, ohrožuje to mravnost politiky,“ řekl o Bátorovi Schwarzenberg. [celá zpráva]

Místopředsedové VV se pokusí Dobešovi domluvit

Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová se dění kolem kauzy Bátora po návratu z dovolené podle svých slov nestačila divit. Je třeba celou situaci zklidnit, podotkla.

„Je třeba s ministrem Dobešem mluvit, protože výběr spolupracovníků je v jeho kompetenci, ale je třeba se také bavit o vhodnosti některých lidí. Nechci psát účet bez vrchního, ale některé Bátorovy výroky a činy byly poměrně nešťastné,“ uvedla.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím řekl Právu, že na úterním jednání předsednictva bude požadovat Bátorovo odvolání, jelikož jde o problémového člověka. Jarolímovi se však nelíbí ani poslední výroky šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga či prvního místopředsedy Miroslava Kalouska.

„Budu apelovat na to, abychom se s tím pánem rozloučili. Nechal jsem si udělat analýzu Bátorových výroků, jestli by se z toho nedalo vyvodit například trestní oznámení, ale právně není o co se opřít. Chci vyvolat diskusi, zda by ministr nemohl změnit svoje stanovisko,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám