Hlavní obsah

Vinaři chystají první burčáky, podzim se blíží

Právo, Miroslav Vojtek

Kolem silnic už se opět objevily známé tabule s nápisem burčák. Jsou předzvěstí blížícího se podzimu a jeho hlavního lákadla, bublající a kvasící zteplalé šťávy z hroznů. Jejich sběr se ale teprve rozjíždí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V mnoha vinařských rodinách pomáhají se sběrem prvních sladkých hroznů i nejmladší členové.

Článek

„Kdo dělá burčák ze stolních hroznů, ten už jej může mít. Předpokládám ale, že značná část již prodávaných burčáků je z dovozové šťávy a hroznů. My jsme ze stolních hroznů nedělali, stačili jsme je sníst,” řekl Právu mikulovský vinař Vojtěch Pazderka.

Do vinic proto vyrazil až teď, zajímá jej především odrůda Muškát moravský. Podobně jako Irsai Oliver patří mezi odrůdy brzy dozrávající, a proto vhodné na výrobu burčáku.

„Sledujeme cukernatost, v podstatě máme ještě na sběr hroznů na burčák ještě chvíli času. Nejvíc ho prodáváme na začátku září na vinobraních v Mikulově a ve Znojmě a na to nám stačí vyrazit sbírat až kolem 28. srpna,” dodal Pazderka. Přesto průběžně sleduje, jak bobule nabírají cukr.

Vinice v dalších dnech opustí jen tolik hroznů, kolik je třeba na výrobu burčáku. Podstatná část letošní úrody bude na keřích révy do posledního možného okamžiku. Čas sběru ovlivní jen nepřízeň počasí či riziko útoku chorob a hniloby. Teplé a slunečné září by mohlo doplnit z pohledu vinařů vcelku příznivý rok nárůstem cukernatosti bobulí.

Právě poslední týdny definitivně rozhodují o vydařenosti ročníku, již v minulosti několikrát téměř ztracenou úrodu napravil teplý podzim, který vlil do bobulí potřebné množství cukru.

„Rok zatím není špatný. Kdo nezanedbal řádnou péči a místo experimentů s nevyzkoušenými postřiky z Rakouska, které ani neumí namíchat, zůstal u osvědčených přípravků, je s vinohradem spokojený. Teď je ve vinici dostatek vláhy, tak je vše v pořádku. Dokud ale není víno v sudech, je veškeré hodnocení předčasné,” upozornil Pazderka.

Burčák vždy představuje pro vinaře nejsnadnější cestu k zisku. Výrobou a prodejem kvasící šťávy odpadají náklady, které na sebe váže proces následného zpracování vína. Co se ale ihned neprodá, je k ničemu, ne každý je připraven použít neprodaný burčák na případnou výrobu vína. Mnozí odborníci upozorňují, že prodávat burčák je velkým hazardem pro jméno vinaře.

Nemálo z těch, kteří prodali hrozny či mošt na burčák, pak bojovalo o opětovné získání dobrého jména, když prodejci do moštu v honbě za ziskem ve velkém nalévali vodu.

Mnoho vinařů si tak dnes vyrobí jen trochu burčáku pro sebe a rodinu, aby nezapomněli jak chutná. Na prodej není a na trh později pouští jen kvalitní a vyzrálá vína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám