Hlavní obsah

Vnitro vzdalo boj s hackery, internetové hrozby má mít na starosti NBÚ

Právo, Jakub Troníček
Praha

Ministerstvo vnitra v uplynulých dnech podle zjištění Práva vzdalo několikaletou snahu o vybudování vládního střediska proti internetovým hrozbám. Centrum, které má Českou republiku a její kritickou infrastrukturu ochránit před kybernetickými útoky, by měl místo vnitra začít budovat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Dohodl se na tom ministr vnitra Jan Kubice s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a šéfem NBÚ Dušanem Navrátilem. Jak a hlavně kdy bude specializované centrum fungovat, ale stále není především kvůli chybějícím financím jasné.

Česká republika je přitom podle bývalého ministra vnitra za ČSSD Martina Peciny poslední zemí Evropské unie, která podobné centrální pracoviště i přes varování odborníků stále nemá.

A na význam kybernetické bezpečnosti upozorňuje i civilní rozvědka, tedy Úřad pro zahraniční styky a informace. „Je v zájmu každého státu, aby pracoval na své ofenzivní a defenzivní kybernetické politice,“ uvádí tajná služba na svých stránkách.

Chybějí i odborníci

V resortu vnitra sice vznikla koncepce kybernetické bezpečnosti pro následujících pět let, která se zřízením vysoce specializovaného centra počítá, ale jeho výstavba se už několik let odkládá. Kromě peněz totiž vnitru chyběli i kvalifikovaní specialisté, na celém ministerstvu se problematikou kybernetické bezpečnosti v současné době zabývají pouze dva lidé.

„Po vzájemné dohodě ministra vnitra, ředitele NBÚ a souhlasu premiéra přejde oblast kybernetické bezpečnosti do gesce NBÚ, který na rozdíl od ministerstva disponuje dostatečnými odbornými personálními kapacitami,“ řekl k tomu Právu mluvčí resortu Pavel Novák.

Zároveň doplnil, že o konkrétních krocích, rozsahu a termínech přesunu agendy se začne na vládní úrovni jednat v příštím týdnu.

Centrum by pomocí včasného varování a vypnutí problematických sítí mělo v budoucnu zabránit podobným útokům, jaké se nedávno staly např. v Estonsku a Gruzii, jejichž vládní servery masivně napadli údajně internetoví piráti z Ruska.

Vnitro původně počítalo se zbudováním velínu, ve kterém by dvacet až třicet odborníků nepřetržitě hlídalo vládní servery i další sítě, spadající pod tzv. kritickou infrastrukturu státu.

Např. při hrozbě teroristického útoku spuštěného pomocí internetu či mobilní sítě by mělo oprávnění vypnout část sítě, případně i odpojit podezřelé uživatele.

Konkrétní podobu střediska má teď nově definovat právě NBÚ. Úřad svou představu ale až do projednání ve vládě nechce jakkoliv komentovat.

V současné době nad českým internetem bdí sdružení CZ. NIC, které spravuje národní doménu a které do vybudování vládního střediska plní jeho funkce.

Podle dřívějšího vyjádření provozního ředitele CZ. NIC Martina Peterky bude vládní středisko pro ochranu vládní sítě efektivnější, protože úředníci, kteří mají v institucích na starosti počítačové sítě, budou muset příkaz vládního centrálního pracoviště vyplnit. „Takovou možnost my nemáme, my můžeme pouze říci, zkuste si to vyřešit, my vám poradíme,“ uvedl Peterka.

Reklama

Výběr článků

Načítám