Hlavní obsah

Češku, která zastřelila manžela, předčasně propustili na svobodu

Novinky, Karolína Vrbasová
Opava

Kamila Velikovská, která byla odsouzena na sedm let za zabití svého muže dvěma výstřely, byla propuštěna v polovině výkonu trestu. Jedním z důvodů bylo vzorné chování vězenkyně, uvedla ČT.

Článek

Případ dlouho názorově rozděloval zástupce soudní moci i veřejnost. Za zabití manžela soudy Velikovskou poslaly do výkonu trestu nejdříve na osm a pak na deset let. Nakonec v roce 2008 Nejvyšší soud definitivně potvrdil trest sedmiletý. Tři a půl roku trvalo, než Opavský senát otevřel ženě cestu na svobodu, 19. srpna tohoto roku byla z vězení propuštěna po odpykání poloviny svého trestu. Akt propuštění navíc podpořil sám ředitel věznice, podle jehož slov se chovala vzorně a získala i několik kázeňských odměn.

Matku dvou dětí ze Zlína Kamilu Velikovskou po dobu dvaceti let týral její manžel Pavel. V rozhovoru z roku 2008 se svěřila, že první facku dostala ještě před svatbou, týrání, bití a ponižování pak bylo na denním pořádku. Manžel jí a dvěma dcerám odpíral chození na toaletu, sprostě jim nadával. „Skopal mě z postele a to z toho důvodu, že jsem jen ze spaní vzdychla,“ popisuje Velikovská pro ČT.

Nerozvedla se prý kvůli dvěma dcerám, partner jí vyhrožoval, že když to udělá, nechá je přejet autem.

V květnu 2005 si Velikovská pořídila zbraň a po ostré hádce ukončila život manžela dvěma výstřely do hlavy. Poté, co nahlásila jeho zmizení, zabalené tělo předala bezdomovcům, kteří ho měli za pár lahví alkoholu zakopat. Místo toho ale mrtvolu pohodili u vizovického nádraží, kde ho objevil náhodný chodec. Přiznání týrané ženy následovalo až poté, co policie v jejím domě našla stopy, které jasně prokazovaly její vinu – ustřižený koberec a vytrhané parkety měly zamést stopy po krvi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám