Hlavní obsah

Politici se pustili do Jakla za publikovaný rozhovor pro neonacistu

Právo, Jan Rovenský

Nesouhlasné reakce politiků vyvolalo zjištění, že Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause, poskytl rozhovor do knihy, jejíž spoluautor je manažer neonacistické hudební skupiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Jakl

Článek

Jakl v rozhovoru uvedl, že není rasista, hájil však právo všech kapel, včetně „pankáčů i nácků“, zpívat. „Není žádný důvod, aby policie znovu šmírovala muzikanty a kontrolovala jejich texty, jestli nejsou závadné a nebezpečné, to je téměř skandální,“ prohlásil Jakl v knize rozhovorů Deset tisíc extremistů, na jejímž vzniku se podílel i manažer hudební skupiny Conflict 88 Robert Fürych.

O případu informovala v pátek MF Dnes. Conflict 88 ve skladbě Sláva vítězům například zpívá: „Kdo vyhrává, stává se vůdcem a usedá na trůn. Heil, Heil.“ Fürychova skupina před sedmi lety hrála v Srbsku na srazu nejradikálnějších skinheadů ze spolku Combat 18.

Symbolika čísel
18 odkazuje na první a osmé písmeno abecedy - A a H, tedy iniciály Adolfa Hitlera
88 znamená zkratku H. H., první písmena nacistického pozdravu Hail Hitler

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že jakákoli podpora či tolerance neonacismu či antisemitismu je nepřijatelná. „Pokud pan Jakl podporuje skupiny, které mají tento podtext, tak překračuje únosnou rovinu,“ řekl Právu.

Jaklův rozhovor považuje za problematický i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. „Je to evidentně další státní úředník, který je tímto způsobem spojen s extremistickou sférou. Vidím to jako problém, ale nejvíc by to mělo vadit panu prezidentovi,“ prohlásil.

O poznání zdrženlivější byl 1. místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. „Pan Jakl není politik či zaměstnanec vládní administrativy, ale pracuje pro Kancelář prezidenta republiky. Jeho činnost si musí zvážit pan prezident,“ podotkl.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška uvedl, že Jaklovy vazby mohou ohrožovat stát a že by Národní bezpečnostní úřad měl prověřit a případně odejmout tajemníkovi bezpečnostní prověrku.

Málem se setkali i s prezidentem

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše v knize Jakl hájil americký koncept svobody slova a neonacismu se nezastával. „Otázka je, zda Jakl věděl, s kým mluví a zda nejde o účelové tažení, když kniha vyšla před více než rokem. Nemyslím si, že by tím chtěl podpořit tato prostředí,“ řekl Právu.

Jakl MF Dnes sdělil, že knihu nezná a na další otázky neodpovídal. Podle tvůrců knihy by si ale Jakl na rozhovor mohl pamatovat. „To musí mít nějaký výpadek paměti. Ten rozhovor jsme pořídili na Hradě, kde nás přijal. Dokonce nás tehdy málem přijal i pan prezident Klaus, ale nevyšlo to. Text jsme autorizovali mailem a jedno vydání jsme mu poslali,“ říká spoluautor Deseti tisíc extremistů Jaroslav Smílek s tím, že na Hrad za Jaklem jej doprovázel právě Fürych.

Kromě Jakla poskytl rozhovor do knihy zpěvák Aleš Brichta, exposlankyně ODS Eva Dundáčková a bývalý policista Tomáš Čermák známý kvůli sporu s exposlankyní za zelené Kateřinou Jacques.

Fürych také v ČR prodává oblečení Thor Steinar, oblíbené mezi pravicovými extremisty. Kniha rozhovorů podle Mareše tuto značku propagovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám