Hlavní obsah

Karviná narychlo bourá bývalé ghetto, než ho lidé rozeberou

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Bývalé ghetto Vagónka na periferii Karviné začala v pátek srovnávat se zemí těžká technika. Demolice šesti z osmi domů v nejproblémovější vyloučené lokalitě ve městě by měla být hotova do týdne.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Bagr likviduje jeden z domů určených k demolici.

Článek

Oproti původním plánům se město rozhodlo demolici urychlit. Ihned po přestěhování většiny nájemníků totiž začali lidé, a nejen ti, kteří sbírají šrot a další materiály, domy ihned rozebírat. A to i přes časté kontroly městské policie a přes zákaz vstupu do domů.

„Na vyrabování domů jim stačilo pár dní,“ řekla Právu mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. „Začali sem najíždět různí lidé, mezi nimi i ti, kteří tady ještě nedávno bydleli, kradli vše kovové, rozebírali plechové střechy, brali elektrické kabely, dřevo apod.,“ popsal na místě ředitel městské policie Jaroslav Kolek s tím, že hlídky do lokality vyjížděly mnohokrát denně.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Vyrabované domy: zmizelo vše, co se dalo zpeněžit - elektrické kabely, plech ze střech.

Trestní oznámení pro rozkrádání

Primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) řekl, že město tudíž už s demolicí nemohlo dále čekat. „Je to v dezolátním stavu, není to bezpečné, kdybychom to co nejdříve nezbourali, mohlo by dojít k nějakému neštěstí,“ doplnil.

Škodu způsobenou rabováním vyčíslí soudní znalec. „Podáváme trestní oznámení na neznámého pachatele pro rozkrádání obecního majetku,“ řekl karvinský primátor.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Bagr likviduje jeden z domů určených k demolici.

Přeměna na průmyslovou zónu

Zastupitelé v květnu rozhodli, že problémovou lokalitu Vagónka město promění v průmyslovou zónu pro malé a střední podnikání, což bude odpovídat územnímu plánu, který s touto oblastí vždy počítal pro podnikání, a bydlení tam mělo výjimku.

„Vagónka je místo na periferii, žili tam vesměs lidé problémoví a dřívější pokusy investovat do oprav domů a zkulturnění bydlení dopadly vždycky stejně: nájemníci domy zase brzy zdevastovali,“ popsal Hanzel s tím, že město do oprav domů před časem investovalo řádově statisíce korun.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Do prvního z šesti bouraných domů v lokalitě Vagónka se bagr zakousl dnes dopoledne.

Nyní se bourá šest z osmi domů, ve dvou totiž ještě bydlí tři rodiny. Nájemníkům, kteří nemají dluhy na bydlení, město zajistilo nebo ještě hledá byty. Všech asi 25 rodin mělo být přestěhováno do konce července. Pro dvě početnější, z nichž každá má devět dětí, ale město zatím ještě bydlení hledá. Další jedna rodina se vystěhovat odmítá, ač nárok na byt nemá, protože nemá s městem nájemní smlouvu. V tomto případě město podalo žalobu na vyklizení bytu a nyní čeká na rozhodnutí soudu, sdělil Hanzel a doplnil, že této rodině bude nabídnuto přístřeší.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Bourání přihlíželi i členové jedné ze tří rodin, které zatím ve Vagónce ještě bydlí.

Město podle Hanzla původně chtělo demolici bývalého ghetta zahrnout do žádosti o dotaci na přestavbu oblasti v průmyslovou zónu, avšak vzhledem k tomu, že bourání domů muselo urychlit, demolici zaplatí ze svého rozpočtu. Náklady na demolici šesti domů budou přibližně 600 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám