Hlavní obsah

Dobeš se distancoval od Bátory, Kalouskovi to nestačí

• Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se v pátek veřejně distancoval od výroků svého podřízeného, šéfa personálního odboru Ladislava Bátory na adresu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ministr Bátorovi vytkl jeho chování a dal mu pokyny, jak se má chovat. Pokud se tím Bátora nebude řídit či pokud u něj ministr zjistí jakékoli projevy politického extremismu, učiní i „personální kroky“. TOP 09 ale Dobešovo gesto nestačí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek sdělil Novinkám, že od svých požadavků slevit nehodlá. „Už z toho začínám být mírně unavený. Naše pozice je jednoznačná, své stanovisko jsme sdělili jasně. Jediným možným distancem ze strany pana Dobeše je odvolání pana Bátory. Vše ostatní znamená, že pan Dobeš jeho názory podporuje,“ řekl Kalousek.

Omluvu a veřejné distancování od Bátorových slov požadoval po Dobešovi premiér Petr Nečas (ODS), podle nějž byly urážky Schwarzenberga projevem krajního nevkusu a buranství. Dříve kritizoval i aktivistické Bátorovy výkony před pochodem homosexuálů Prague Pride. Premiér vzal páteční Dobešovo vyjádření na vědomí a sporem se hodlá zabývat až na jednání koaličních lídrů. Zopakoval, že spor o kontroverzního úředníka by neměl narušovat schvalování reforem.

Na schválení daní nás vláda nepotřebuje, říká Kalousek

Kalousek ale oponoval s tím, že reformní návrhy včetně daňové reformy a zdanění hazardu může vláda schválit i bez přítomnosti ministrů TOP 09. Daňová reforma už je ke schválení připravena a podle Kalouska nic vládě v hlasování nebrání. Pouze podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je nedůstojné schvalovat normu bez jejího předkladatele.

Kalousek a jeho kolegové na jednání kabinetu přijdou pouze v případě, že Bátora přestane působit na vysokém postu státní správy. „Doufám, že do středy si Dobeš uvědomí, že je ministrem demokratické vlády a nemůže poskytovat krytí pohrobkům Národní strany,“ řekl ministr financí.

Do koaličního sporu kolem působení Bátory se v pátek také zapojil i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten uvedl, že kabinet nesmí přestat fungovat kvůli Facebooku, a připomněl, že sám Kalousek v minulosti nevystupoval tak zásadově, jako nyní.

ODS připomíná Kalouskovi, jak chtěl vládnout s KSČM

Ministři za TOP 09 ve středu opustili jednání kabinetu kvůli Bátorovým výrokům na adresu předsedy strany Karla Schwarzenberga. Ten uvedl, že Bátora s ohledem na své názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“. Bátora reagoval slovy o starém prskajícím chudáčkovi.

Kořeny poslední vládní krize

Karel Schwarzenberg (TOP 09) v tisku uvedl, že na přímé odvolání Ladislava Bátory si nikdo netroufá, jelikož má vysoké krytí, čímž naznačil, že za Bátorou stojí prezident Václav Klaus i ministr školství Josef Dobeš (VV). Posteskl si přitom, že s ohledem na jeho názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“. Bátora v reakci na to uvedl na svém facebookovém profilu na adresu vicepremiéra: „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“

„Výroky pana Bátory jako úředníka veřejné správy demokratické země jsou nepřijatelné. Není ovšem možné, aby facebookové příspěvky jednoho úředníka paralyzovaly činnost vlády, a to zejména v době, kdy naše země potřebuje nezbytné reformy a veřejnost netrpělivě očekává od vlády a celé koalice jejich urychlené prosazení,“ uvedl Stanjura.

Postavil se tak za čtvrteční výroky premiéra a šéfa ODS Nečase, jenž prohlásil, že je neúnosné, aby spor blokoval činnost kabinetu.

Podle Stanjury Kalouskovu snahu zabránit pronikání extrémistických názorů do státní správy lze jen podpořit. „Je škoda, že takto zásadově nevystupuje vždy. Byl to právě Miroslav Kalousek, který byl v roce 2006 připraven vytvořit vládu s Jiřím Paroubkem za podpory KSČM,“ dodal.

Kalouskovi ale připadla Stanjurova slova jako velmi úsměvná. „Kroky se musejí hodnotit podle výsledku. Komunistům jsem nikdy neumožnil přístup k moci. Stejně tak jsem zabránil v roce 2006 vzniku velké koalice, což mi mnozí její milovníci v ODS dosud nezapomněli,“ řekl Právu.

Dobeš: Kalousek Bátoru zaměstnal v roce 2007

Dobeš v pátek Právu řekl, že Kalousek v dubnu 2007 jmenoval jako člena představenstva někdejší státní akciové společnosti Škodaexport právě Bátoru, který se pak stal předsedou představenstva.

„Takže v roce 2007 Kalouskovi nevadilo, že Bátora je ve vedení firmy, kterou vlastnil stát. Nyní mi vytýká něco podobného. Je to zástupná věc a je třeba zklidnit situaci a věnovat se zásadním reformám,“ uvedl Dobeš.

Kalousek na to reagoval slovy, že Bátoru tehdy neznal a o jeho názorech nic nevěděl. Podle něj šlo o nominaci do obchodní společnosti, kterou navrhovala ODS.

„Neměl jsem důvod tomu bránit. Je nebetyčný rozdíl mezi tím, když je někdo členem orgánu obchodní společnosti a ředitelem personálního odboru odpovědným mimo jiné za dodržování etického kodexu zaměstnanců ministerstva školství,“ řekl Právu.

Nová petice proti Bátorovi

Za odvolání Bátory se zasazují i studenti z Brna, kteří stojí za vznikem nové internetové petice volající po jeho odchodu. V připojeném dopise personálnímu šéfovi resortu školství připomínají, že ministerstvo se dle vlastních stanov má snažit o výchovu proti projevům rasismu, xenofobie a intolerance.

„Pokud je ve Vašem žebříčku neomalené vyjadřování povýšeno na tradici, která je hodná obrany, a je-li Váš politický aktivismus mediálně zobrazován jako součást agendy MŠMT, pak už o Vašem setrvání na MŠMT není třeba diskutovat. Stačí negativně rozhodnout na základě práva a etických principů,“ píší autoři petice. Na stránkách www.nebatorovi.cz se k protestu připojilo do pátečního odpoledne kolem pěti set lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám