Hlavní obsah

Politici si posypali hlavu popelem, návrh utajení platů ze státního zruší

Právo, ada. nig

Stačilo veřejné upozornění na podraz, který nachystala Nečasova vláda a především Kubiceho ministerstvo vnitra, a politici rázem zařadili zpátečku.

Foto: Petr Horník, Právo

Kabinet v Poslanecké sněmovně

Článek

Řeč je o takzvaném přílepku, kdy vláda schválila zákon o zdravotních službách a spolu s ním nepřímou novelu zákona o svobodném přístupu k informacím, která měla státním orgánům umožnit jediné: důsledně tajit platy a odměny poskytované na nejrůznějších úrovních z veřejných rozpočtů.

V úterý si politici z výboru pro obranu a bezpečnost posypali hlavu popelem a na návrh místopředsedy Jana Vidíma (ODS) schválili změnu, která má tajnostem kolem platů zabránit.

Je to hloupé ustanovení,“ prohlásil Vidím za souhlasu poslanců všech parlamentních stran.

A ministr vnitra Jan Kubice kajícně dodal: „Je to moje chyba, ale byl jsem v úřadu jeden týden.“ Podle ministra prý úředníci jeho resortu ale určitě neměli zlý úmysl, když změnu zákona o svobodném přístupu k informacím navrhli.

Přílepek Sněmovna v tichosti odkývla

Vyšlo totiž najevo, že snaha o utajování poskytovaných peněz nepadá na hlavu Hegerova ministerstva zdravotnictví, ale právě na resort vnitra. Ten v rámci takzvaného připomínkového řízení, kdy jednotlivá ministerstva a další zainteresované orgány mohou před schválením zákona vládou posílat své podněty, přílepek navrhl. V tichosti pak změnu odkývala celá vláda a následně i Sněmovna při prvním čtení.

Mezitím Nejvyšší správní soud přijal průlomový rozsudek, který se týkal právě zveřejnění platu v rámci jednoho individuálního případu. K tomu ale byli politici hluší.

Včerejší návrh výboru pro obranu a bezpečnost ještě musí projít hlasováním všech poslanců. Neočekává se přitom, že by se někdo z nich chtěl postavit proti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám