Hlavní obsah

Pyrotechnici se bouří: k případům posílají nezaučené policisty

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi policejními pyrotechniky to vře. Vedení sboru totiž nedávno podle zjištění Práva od základů změnilo systém likvidace nalezené munice a sami pyrotechnici varují: novinka je zbytečně nákladná a naprosto neefektivní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní pyrotechnik. Ilustrační foto

Článek

Místo původních policistů z jednotlivých krajských ředitelství teď totiž k takovým nálezům vyjíždějí nově nabraní pyrotechnici z pěti centrálních pracovišť, kteří často nemají potřebnou praxi. Navíc jich je proti původnímu stavu takřka dvojnásobek.

„Dělají to lidi bez zkušeností, kteří byli ještě včera ve škole a dnes jsou v první linii,“ řekl např. Právu jeden z jihočeských pyrotechniků, který si ovšem nepřál být jmenován.

Původně podle něj v rámci celé republiky úspěšně působilo zhruba třicet policejních pyrotechniků, dnes jich je na osmdesát.

Změny stojí milióny

„V době, kdy se musí razantně škrtat v rozpočtu a peníze nejsou v podstatě na nic, vzniká nová pyrotechnická služba, která je o desítky miliónů dražší než ta původní a osvědčená. Považujeme to za velmi neefektivní a zbytečně drahé,“ dodal pyrotechnik.

O restrukturalizaci, která proběhla k začátku července, podle informací Práva rozhodlo ještě loni tehdejší vedení policie v čele s prezidentem Oldřichem Martinů a dnešní šéf policie Petr Lessy se svými náměstky nyní čeká, jak se osvědčí.

„Běží teď zkušební doba půl roku, během které se bude fungování nového systému posuzovat,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká s tím, že teprve po šesti měsících bude možné restrukturalizaci hodnotit.

První náměstek ministra vnitra Jana Kubiceho Jaroslav Hruška Právu řekl, že celý systém by ale měla začít prověřovat nově vzniklá pracovní skupina, která má za úkol hledat možné úspory v policii. „Určitě se na to zaměří,“ konstatoval Hruška.

Mluvčí resortu Pavel Novák k tomu nicméně poznamenal, že ministerstvo restrukturalizaci až na drobnější výhrady podporuje.

„Vytvoření jednotné pyrotechnické služby dle navržené koncepce je správné rozhodnutí, které si zaslouží realizaci, byť s průběžným vyhodnocováním efektivity procesů řízení v rámci služby a vytvoření nezbytných interních aktů řízení definujících její činnost,“ konstatoval Novák.

O vzniku centrální pyrotechnické služby se ve vedení policie i ministerstva debatuje už více než dva roky a projekt posuzovaly celkem tři pracovní a analytické skupiny. Jedna z nich přitom jeho realizaci nedoporučila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám