Hlavní obsah

Dobeš: Na „starém chudáčkovi“ není nic znevažujícího, Bátora zůstane

Novinky, jim
Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) ve středu odmítl odvolat Ladislava Bátoru z postu svého personálního ředitele a hájil jej tím, že jeho výroky nepřekročily hranici únosnosti. Záležitost navíc zobecnil tím, že žádné hranice pro státní úředníky nejsou ani stanoveny, tudíž oficiální důvod pro odvolání chybí. Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) je ochoten se omluvit za to, že Bátorova slova mohla vyvolat dojem, že se snížila jeho velikost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Označení šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga „prskajícím starým chudáčkem, jehož nemůže minimálně ze tří důvodů vyzvat na souboj,“ podle Dobeše není znevažující. Žádná personální opatření činit nehodlá.

„Úředník nemá krácenu svobodu slova ani o milimetr,“ hájil Dobeš Bátoru stejně jako před týdnem, když Bátora coby předseda konzervativní iniciativy D. O. S. T. kritizoval ODS a zahraniční diplomaty kvůli podpoře pochodu homosexuálů.

„Bylo-li by to jakýmkoli znevažujícím, například rasistickým, způsobem, tak bych jej odvolal, ale tady je tenký led, který není zakotven v zákoně,“ řekl Dobeš s tím, že neexistuje ani etický kodex pro státní úředníky, který by jejich aktivity vymezoval.

Existuje nicméně usnesení vlády č. 270 z roku 2001 ke Kodexu etiky zaměstnanců ve veřejné správě. V něm například stojí, že "zaměstnanec nejedná svévolně k újmě jakékoliv osoby, skupiny osob nebo orgánu či složky právnické osoby".

Místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, který požaduje odchod Bátory ze státní správy, nebo Dobešovu hlavu, pak připomněl, že coby ministr financí zaměstnává Radka Šnábla usvědčeného z krácení daní.

Připustil, že s Bátorou bude ještě jednat o tom, jestli se bude chtít omluvit. Ke Schwarzenbergovi s omluvou ale půjde osobně. „Omluvím se za to, že to vyjádření mohlo vytvořit dojem, že to jakkoli snížilo na jeho velikosti,“ upřesnil Dobeš.

Nečas: Bátorovy buranské výroky jsou nepřijatelné

Premiér Petr Nečas (ODS) vyjádřil pochopení pro TOP 09, kterou urazila slova z úst úředníka Ladislava Bátory na adresu jejich šéfa Karla Schwarzenberga. Nečas nicméně doufá, že TOP 09 postoj přehodnotí a dostojí své ústavní povinnosti.

„Musím říci, že Bátorovy výroky považuji za absolutně neakceptovatelné, jako výraz krajního a nevkusného buranství, narážky na vyšší věk nedokáži přijmout. Kdyby kdokoli takto mluvil, z mých pracovníků, tak by okamžitě skončil,“ pohoršoval se po jednání vlády předseda vlády.

Podivoval se pak zejména nad tím, že dosud nezaznamenal jasné distancování se od Bátorových výroků a omluvu ze strany Dobeše. Odmítl však předjímat, jak bude postupovat v případě, že se situace neuklidní. O Dobešově odvolání prý zatím neuvažuje.

Novou roztržku ve vládě rozpoutala slova personálního šéfa ministerstva školství Bátory, který se opřel do Schwarzenberga na Facebooku. „Chudáček starej, to se mu to bezostyšně prská, když ho minimálně ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj,“ uvedl Bátora.

VV slibovaly, že další exces zlomí Bátorovi vaz
Odvolání Bátory kvůli jeho názorům a jejich prezentování z postu vládního úředníka požaduje kromě TOP 09 nejedna petice a iniciativa. Bátora se k funkci dostal na doporučení Hradu, který jeho postoje hájí a podporuje i Dobeše. Prezident Václav Klaus například o Dobešovi prohlásil, že má nakročeno stát se jedním z nejlepších ministrů školství v novodobé historii.
Schwarzenberg k tomu konstatoval, že s takovou podporou si na odvolání Bátory nikdo netroufne. „Hodí se tam s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla…“ poznamenal šéf diplomacie. Právě toto vyjádření vedlo Bátoru k reakci, která rozpoutala koaliční roztržku. Ministři TOP 09 ve středu opustili jednání vlády a nehodlají se k jednacímu stolu vrátit, dokud bude Dobeš Bátoru zaměstnávat. „Nejde o svobodu slova, ale o úroveň státní správy,“ řekl Kalousek.
Nečasovi Bátora leží v žaludku již delší dobu, ale na jeho odchod přímo nenaléhal. Při prvních spekulacích týkajících se Bátorova angažmá ve státní správě, Nečas uvedl, že si nedokáže představit, že by někdo s jeho minulostí mohl takovou práci dostat. Jakmile byl posléze Bátora povýšen a začal psát a veřejně předávat dopisy zahraničním diplomatům a pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) s kritikou jejich podpory pochodu homosexuálů, řekl Nečas, že by se státní úředník neměl chovat jako aktivista. Podle Dobeše na to má Bátora právo, ale předsednictvo VV se po tomto incidentu shodlo, že další exces už nebude Bátorovi tolerován a zlomí mu vaz.

Anketa

Myslíte si, že by měl Ladislav Bátora odejít ze státní správy?
Ano
31,9 %
Ne
68,1 %
Celkem hlasovalo 12157 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám