Hlavní obsah

Vondra vyrazí na Mašínův pohřeb, bratrům udělí vyznamenání

• Aktualizováno
Novinky, jas

Na pohřeb protikomunistického odbojáře Ctirada Mašína, který minulý týden zemřel v USA, vyrazí za českou vládu ministr obrany Alexandr Vondra. Po jednání kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Vondra podle premiéra udělí Ctiradu Mašínovi in memoriam a jeho bratru Josefovi vojenské vyznamenání Zlatá lípa.

Vyznamenání se uděluje lidem, kteří se "významně zasloužili o ochranu základních lidských práv a svobod, zejména lidského života, zdraví a majetku, základních principů demokratického a právního státu nebo se jinak výjimečně zasloužili o rozvoj obrany a bezpečnosti České republiky".

Foto: ČTK

Ctirad Mašín

Mašín zemřel minulou sobotu ve věku 81 let v americkém Clevelandu ve vojenské nemocnici. Coby veteránovi americké armády mu bude uspořádán pohřeb s vojenskými poctami. [celá zpráva]

O možné účasti vládních představitelů na pietním aktu se spekulovalo.

Ctirad Mašín se spolu s bratrem Josefem a Milanem Paumerem doslova prostřílel do Západního Berlína, když jejich skupina před tím v rámci svého boje proti režimu zabila v tehdejším Československu dva příslušníky tehdejšího Sboru národní bezpečnosti  a pokladníka převážejícího peníze na podnikové výplaty. Tyto činy i další sabotážní akce dodnes rozdělují českou veřejnost i politiky.

Reklama

Související články

Zemřel Ctirad Mašín

Ve vojenské nemocnici v Clevelandu ve Spojených státech zemřel ve věku 81 let Ctirad Mašín, který spolu s bratrem Josefem vedl v 50. letech minulého století...

Výběr článků

Načítám