Hlavní obsah

Soudům nejspíš příští rok dojdou peníze

Právo, Josef Koukal

České justici hrozí příští rok opakování stejného scénáře jako na podzim 2009. Tehdy soudům došly peníze, dlužily obhájcům, zástupcům ex-offo, znalcům i účastníkům řízení za nevrácené soudní poplatky. Také schválený rozpočet na rok 2012 prý zajistí chod justice jen na tři čtvrtě roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Provozní výdaje tak, jak jsou nastaveny proti předcházejícím rokům, kdy už proběhla většina úsporných opatření, odpovídají zhruba třem čtvrtinám. Můžeme se jen dohadovat, zda peníze dojdou v říjnu, nebo v listopadu,“ popsal Právu situaci ekonomický náměstek ministra spravedlnosti Pavel Kasík.

Rozpočet na příští rok počítá pro resort spravedlnosti s částkou 20,3 miliardy korun, z níž po odečtení nákladů na mzdy a sociální dávky zbyde na provoz justice zhruba 4,1 miliardy. Je přitom třeba zajistit ostrahu a stravu pro rekordní počet vězňů, ale také přibližně o pět procent narůstající agendu soudů.

„Ze zákona zajišťujeme jak činnost věznic, tak činnost soudů a nemáme žádnou pravomoc, jak tuto činnost omezit,“ uvedl Kasík.

V českých věznicích je v současné době při zhruba 20tisícové kapacitě ubytováno 23 tisíc vězňů. Dalších 5400 čeká na výkon trestu na svobodě. Do konce roku 2012 má vzniknout ve věznicích 810 nových míst.

„Při navýšení počtu vězňů je třeba zvýšit jak počet hlídačů, tak náklady na spotřebu vězňů. Po léta neměněný limit na stravní dávky 48 korun za den pro jednoho vězně také objektivně nestačí,“ vypočetl náměstek.

A situaci v soudnictví nevidí o mnoho růžověji. „Jako v roce 2009 může dojít na platební neschopnost soudů, ale i zpomalení jejich chodu. To je proti smyslu vládního prohlášení a naší letité snahy o zrychlení soudního řízení,“ varoval Kasík.

Budou žádat miliardu navíc

Podle náměstka se vedení resortu snaží justici ulevit například zaváděním elektronizace, centrálními nákupy energií nebo léků a trvanlivých potravin pro věznice.

„To všechno jsou úspory v řádu maximálně desítek miliónů korun. A nám na nejzákladnější provoz chybí řádově stovky miliónů, spíš miliarda,“ podotkl Kasík. Také ve mzdových nákladech už podle něj není kde škrtat.

„Platy byly už loni o 10 procent kráceny a došlo k poklesu zaměstnanců téměř pod kritickou úroveň. Průměrné platy v justici jsou asi o šest tisíc korun nižší než průměrné platy v nepodnikatelské sféře. Další možnost snížení už nemáme,“ tvrdí náměstek.

Ještě tento týden bude Kasík za ministerstvo vyjednávat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) o navýšení rozpočtu. Požadavky chce předložit ve dvou variantách, z nichž jedna počítá s navýšením o miliardu, skromnější druhá pak o půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám