Hlavní obsah

Ruiny shořelé Petrovy boudy zmizí do zimy

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruiny Petrovy boudy zničené požárem v noci na 1. srpna zmizí z úbočí krkonošského hřebene do zimy. Termín odvozu nebezpečných trosek dvě stě let starého rekreačního komplexu stanovila na úterním jednání ve Špindlerově Mlýně skupina úředníků.

Článek

Majiteli vyhořelé kulturní památky, společnosti Snowy Chalet, ovládané podnikatelem Vladimírem Kovářem zbývají do vyklizení požářiště možná dva měsíce.

„Požářiště bude nutné vyčistit vesměs ručně. Teprve potom přijde na řadu statik, který po dohodě s památkáři posoudí, jaké části zdiva bude možné zachovat,“ konstatoval Karel Janda zástupce firmy Snowy Chalet. Firma doposud zabezpečila požářiště před návštěvami zvědavých turistů, pro něž se ruiny Petrovky staly atrakcí, a zbourala nebezpečné komíny.

Památkáři trvají na památce

Památkáři nadále trvají na zachování, poslední tři roky prázdné Petrovy boudy, v seznamu kulturních památek a na povinnosti vlastníka postavit na spáleništi věrnou repliku. „Žádná jiná krkonošská bouda nebyla natolik originální jako Petrovka. Zároveň chceme vytvořit jakýsi precedens, aby si majitelé kulturních památek nemysleli, že s nimi mohou nakládat, jak se jim zlíbí, a naopak se o ně řádně starali,“ podotkl náměstek ředitele územního pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský.

Foto: Jiří Berger, ČTK

Petrova bouda na snímku z roku 2004

Vlastník Petrovy boudy by měl být podle Balského hnán příslušnými úřady k zodpovědnosti minimálně za ledabylé zabezpečení boudy. „Tohle ale není záležitost památkářů, nýbrž Městského úřadu ve Vrchlabí,“ poznamenal Balský. Úředníci z vrchlabské radnice o možném postihu majitele Petrovky v úterý nemluvili.

Podoba repliky nejasná

Památkáři doposud nemají jasno o podobě budoucí repliky původního komplexu trojice postupně dostavovaných budov. Podobu repliky do značné míry ovlivní i množství zachovaného kamenného zdiva.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Požářiště musí majitel vyčistit do zimy.

„Dokumentace o podobě Petrovy boudy v jednotlivých etapách je naštěstí k dispozici dostatek. Zachovány by měly zůstat objekty A a B, “ poznamenal Balský. Nevylučující ani objekt s původně zatravněnou střechou.

Pokud na místě Petrovky skutečně vyroste zatím blíže neurčená replika, vrátí se zpět do Krkonoš historický mobiliář boudy uložený v pražském depozitáři Kovářovy společnosti. Majiteli Petrovy boudy se před zničujícím požárem podařilo zachránit polovinu ze zhruba čtyřicítky historicky cenných předmětů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Skupina úředníků zkoumala v úterý zbytky Petrovy boudy

Mnohé předměty  si odnesli ze špatně zabezpečené chátrající boudy zloději. Řadu památek nenávratně pohltily plameny. „Bohužel se po prvním zahoření letos v červenci nepodařilo dostat ven věci s boudou napevno spojené i za cenu jejich vytržení ze zdi,“ dodal Balský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám