Hlavní obsah

Minimální mzda může vzrůst až na 8500 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ekonomičtí ministři vlády v úterý jednali se zástupci zaměstnavatelů a odborů o daňové reformě a dalších opatřeních, která kabinet připravuje. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) po jednání uvedl, že kabinetu předloží návrh, podle něhož by se minimální mzda zvýšila na 8400 či na 8500 korun. Odbory navrhovaly nárůst na 9200 Kč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

"Jde o zvýšení přiměřené stávajícímu ekonomickému vývoji," uvedl k navýšení minimální mzdy Drábek. Minimální mzda by měla vzrůst od příštího roku.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) chce v rámci daňové reformy zrušit koncept danění superhrubé mzdy a navrhuje, aby se danil hrubý příjem. Namísto 15procentního zdanění by se platila daň ve výši 19 procent. Vzniknout by mělo i jednotné inkasní místo.

Ministerstvo financí rovněž navrhuje zrušení cca čtvrtiny daňových výjimek, mezi něž patří již zmiňované stravenky a režijní jízdenky. Ministr financí Miroslav Kalousek  (TOP 09) ještě před jednáním uvedl, že proti benefitům bude bojovat do poslední kapky krve.

Foto: ČTK

Zaměstnancům ani odborům se plánované zrušení zvýhodnění benefitů nezamlouvá. "Padly tam argumenty a tripartitní diskuse je pro nás důležitá," konstatoval Drábek k otázce omezení benefitů. Konkrétní výsledek jednání v tomto ohledu nepřineslo.

Odbory se tváří kriticky

"Zachovejme stávající investiční pobídky," zopakoval námitky k reformě prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. Zaměstnavatelům podle něj vadí jak zavedení pojistného za dohody o provedení práce, tak zrušení daňového zvýhodnění benefitů.

"Těch pár stovek miliónů nestojí za možný sociální konflikt," dodal Hanák.

Kriticky se vůči některým změnám v daních tváří i odbory. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil po jednání uvedl, že odbory trvají na svém a nechtějí omezovat benefity.

"Předpokládám, že vláda bude rozumná a nebude do těchto věcí zasahovat," dodal Zavadil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil (vpravo) s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09)

Vedle již zmíněného jim vadí i zvýšení platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a redukování sazeb pojistného na sociální a zdravotní pojištění u osob samostatně výdělečně činných.

Tripartita vedle daňové reformy jednala též o zavedení takzvaných předdůchodů pro lidi s namáhavým nebo nebezpečným povoláním. Podle vyjádření všech zástupců jednání pokračují dle dohod. Shoda panuje i u otázky čerpání dotací z EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám