Hlavní obsah

Soud rozhodne o Fremrově politické budoucnosti, míní ODS

Právo, rsk

Přestože ke rvačce předsedy Mladých konzervativců (MK) a člena ODS Jiřího Fremra došlo jen několik dní před volbami, zpráva na veřejnosti zapadla. Představitelé občanských demokratů upozorňují, že MK je samostatný subjekt a že na zásadní výroky je třeba vyčkat po rozhodnutí soudu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Předseda Mladých konzervativců Jiří Fremr (v popředí) v soudní síni

Článek

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který vzešel z MK a poslanecký mandát získal v Plzni, upozornil, že není členem organizace již deset let. „Je-li někdo podezřelý z trestného činu, tak nechť věc řádně vyřeší soud podle hesla padni, komu padni,“ řekl Právu.

Podle něj je na MK, aby si vyřešili případnou personální výměnu. „Rozhodně není korektní, abych přes média vzkazoval, jaký má být předseda,“ podotkl.

Na dotaz, zda by Fremr neměl vyvodit politickou zodpovědnost alespoň jako zástupce ODS, Pospíšil uvedl, že jde jen o řadového člena. „V tomto případě bych počkal na pravomocný rozsudek, neboť nezastává žádnou veřejnou funkci,“ dodal.

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) se s Fremrem nezná. Podle něj je na MK jako na samostatné jednotce, aby si situaci vyhodnotila. „Stalo-li se něco takového, pak je jeho politická kariéra tak na deset dvacet let mrtvá. A pokud mu soud skutek prokáže, pak nemá v politice co dělat, rozhodně ne v ODS,“ řekl Právu.

Poslanec David Šeich, který také vzešel z řad MK, kauzu nechtěl kvůli nedostatku informací komentovat. „Ať vše posoudí nezávislý soud,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám