Hlavní obsah

Kůrovcovou válku má uvolnit zřízení horké linky pro řešení problémů

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po bezmála měsíci blokády kácení kůrovcem napadených stromů v lokalitě Na Ztraceném u Modravy zasedly v pondělí večer obě znesvářené strany k jednacímu „kulatému“ stolu. Více než tři týdny musela na Šumavě zasahovat policie. Tříhodinové jednání však zásadní průlom nepřineslo, protože aktivisté dohodu odmítli.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér ČSFR Jan Stráský řídí Národní park Šumava.

Článek

K jednacímu stolu zasedlo zhruba 20 přizvaných účastníků. Posun sporu k jednacímu stolu byl rozpačitý už svého počátku. Aktivisté se ráno objevili před ministerstvem životního prostředí, kde požadovali odvolání ředitele správy parku Jana Stráského. Možná i vzhledem k této situaci si nikdo od pondělního jednání nic zvláštního nesliboval.

„Začít jednání napadením jednoho z partnerů mi nepřipadá šťastné. Spíš to vypadá, že nejde o kůrovce, ale o nezeleného ředitele správy parku,“ řekl Právu ještě před jednáním v hotelu Modrava starosta obce Antonín Schubert (nez.).

Ředitel správy parku označil protest aktivistů těsně před jednáním za podivný. „Přesto budeme jednat. K dobré atmosféře ale tato akce zřejmě nepřispěla,“ řekl Právu Stráský.

Hodiny téměř bezvýsledného jednání

Bezmála tříhodinové jednání na Modravě podle očekávání nic zásadně nového nepřineslo. Ředitel správy šumavského národního parku Jan Stráský ho označil za monolog ekologistů. Navrhl přesto zřízení jakési horké linky, kde by bylo možné sdělit poznatky z terénu. Pracovníci parku by pak situaci prověřili.

Mluvčí blokády průběh jednání pokládá za korektní, výsledek ale za nedostačující. „Naše hlídky zůstanou na místě. Pokud znovu začne těžba, bude blokáda pokračovat,“ varoval.

„První dvě hodiny šlo o monolog aktivistů a jejich zástupců. Nakonec se ale stalo něco, co považuji za průlom. Správa parku, obce a vědci našli společnou řeč. Zástupci aktivistů ale možnou budoucí dohodu odmítají. Ukazuje se, že jim jde o spory. Pokud by totiž skončily, skončila by i mediální publicita. Něco jako: Konec aktivistů v Čechách,“ reagoval v rozhovoru s Právem Schubert.

Dřevorubci za tři týdny v šumavské lokalitě Na Ztraceném pokáceli 4200 stromů napadených kůrovcem a dalších 1300 stojících smrků odkornili. V pátek kácení skončilo. Pokračuje pouze odkorňování stojících či už pokácených stromů. Rozvoji kůrovce pomohlo chladné počasí. Kůrovce napadli parazité a plísně. Podle náměstka ředitele správy parku Jiřího Mánka ale nejde o důkaz toho, že by příroda sama se škůdcem poradila. Takový vývoj se totiž týká jen několika dílčích lokalit.

Kácení bylo ukončeno minulý týden

Kácení ukončila správa parku v závěru minulého týdne. Na ztraceném v pondělí pokračovalo pouze odkorňování a zhruba dvacet aktivistů. Lesní dělníky i ekology vyhnal z lesa už kolem poledne hustý déšť. U Modravy zůstaly jen jakési monitorovací hlídky.

Jednání přesto všechny strany považují za zahájení dialogu, ačkoli žádné konkrétní výstupy nikdo neočekává. Navíc předmětem jednání není koncepce řešení situace na celé Šumavě, ale pouze o problém v lokalitě Na Ztraceném.

„Ta je obklopena bezzásahovým územím, takže i v budoucnu je možné další napadení kůrovcem očekávat. Doufám, že se alespoň shodneme na tom, že budeme dál jednat,“ poznamenal Stráský. Podobně se vyjádřil mimo jiné i mluvčí blokády Vratislav Vozník. „Budeme se snažit o nalezení společných styčných bodů. Je to určitý vstup do dalších jednání o budoucnosti Šumavy,“ dodal Vozník.

Na jednání se v jeho úvodu dostavili zástupci vedení správy parku, Hnutí Duha a stínové vědecké rady parku. Tu tvoří vědci, kteří odmítli spolupráci se současným vedením, nebo byli z rady vyloučeni. Zástupci Jihočeského kraje o setkání zájem neprojevili.

Pro hejtmana je nejdůležitější nový zákon

„Mělo se jednat o setkání všech zainteresovaných a znesvářených stran, na kterém se mělo začít konstruktivně debatovat. Jak ale aktivisté ukázali na dnešek svolanou demonstrací před budovu ministerstva životního prostředí, debatovat zřejmě nechtějí. Nejsem si proto zcela jistý, že dnešní debata nebude jen další ztrátou času a zbytečným přesvědčováním přesvědčených. Osobně spatřuji jako mnohem důležitější jednání příští týden, kdy se bude vést diskuse o podobě nového zákona o Národním parku Šumava,“ sdělil Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Podle zatím neoficiálních informací svolal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) jednání o novém zákonu věnovaném Šumavě, po němž už dlouhodobě volá nejen Stráský, ale i obce a kraje, na středu 24. srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám