Hlavní obsah

Vedení VZP si zakontrolovalo na plážích v Řecku a Chorvatsku

Osm členů vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se letos vydalo osobně zkontrolovat do Chorvatska a Řecka, jak zde fungují ozdravné tábory Mořský koník. Informoval o tom v pondělí týdeník Týden, náklady na cestu však podle něj ještě nejsou známy. Inspektoři údajně provedli kontrolní rozhovory s lékaři, šéfy komplexů, dětmi, obhlídli prostory a vykoupali se. Na mrtvé duše zatím nenarazili.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf VZP Pavel Horák, za ním zdravotnický expert ODS Marek Šnajdr

Článek

„Bylo nás osm a na cestách jsme strávili týden. Úkoly jsme měli různé. Já jsem si prošel areál a promluvil si s lékařem a dětmi“ řekl Týdnu poslanec za TOP 09 a člen dozorčí rady VZP Martin Gregora. Kromě kontrol si podle něho inspektoři užili i koupání a výlety. „To víte, že když už jedete tak daleko, že se i někam podíváte a vykoupete se,“ doplnil.

O tom, co měli na starosti ostatní členové inspekce, Gregora nevěděl. Podle něj byla cesta smysluplná, byť nedokázal vysvětlit, proč na kontrolu jeli letos v osmi, když v minulosti stačil jeden či dva inspektoři.

Kdo prováděl inspekci v Řecku a Chorvatsku?
Pavel Horákředitel VZP
Stanislav Trojanšéf kanceláře ředitele VZP
Jan Halamaekonomický náměstek
Jiří Beknáměstek pro zdravotní péči
Marcela Ambrožovávýkonná ředitelka Úseku zdravotní péče
Josef Kantůrekšéf dozorčí rady
Stanislav Blaha (ODS)člen správní rady
Martin Gregora (TOP 09)člen dozorčí rady

Mluvčí pojišťovny Jiří Rod Týdnu sdělil, že zkontrolovali smluvní ujednání v průběhu pobytu. „Kontroly zahrnovaly i jednání s majiteli komplexu v Řecku a provozovatelem komplexu v Chorvatsku a upřesňování na příští rok,“ doplnil.

Cestu podle Roda platila VZP cesty z provozního fondu. Vyúčtování prý ještě není k dispozici. Podle cestovních kanceláří, které ozdravné pobyty v rámci projektu Mořský koník zajišťují, je ale cena za inspekce součástí zakázky. Zveřejnit ji však nelze, jelikož se prý jedná o interní informaci.

V lednu Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil, že VZP platila v rámci ozdravného projektu pobyt u moře neexistujícím dětem. Za neobsazená místa vydala celkem 24 milióny korun. Pojišťovna přitom s Mořským koníkem měla úplně stejný problém i v minulosti.

Výběr článků

Načítám