Hlavní obsah

Drobil odmítá, že by věděl o Knetigových aktivitách ohledně daru pro ODS

Právo, luk

Bývalý ministr životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil odmítá, že by cokoli tušil o schůzce svého někdejšího poradce Martina Knetiga, na níž se měl snažit získat nelegální dar pro občanské demokraty.

Foto: Novinky

Pavel Drobil a Martin Knetig

Článek

Knetig, který čelí obvinění z trestného činu nepřímého úplatkářství, podle policejního spisu v říjnu 2010 nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS. Za to mu údajně sliboval, že zajistí uložení peněz ze Státního fondu životního prostředí na účet této banky.

„O jednání pana Knetiga s bankéřem KB jsem do včerejšího dne nic nevěděl. Ostatně když mě v říjnu pan (bývalý šéf Státního fondu životního prostředí) Michálek informoval o nějakém netransparentním jednání s KB, hovořil o panu (bývalém náměstkovi fondu) Fibingerovi a já celou věc ihned řešil,“ sdělil Drobil v pátek Právu.

Zdůraznil, že Knetig nebyl a není členem ODS. „Nikdy neměl právo za ni jednat, a tudíž nemohl ani jménem ODS prosazovat sponzorský dar pro stranu. Sponzorské dary pro ODS nad částku v řádu desítek tisíc korun podléhají schválení grémiem a celý proces je nastaven absolutně transparentně,“ prohlásil Drobil.

Zmíněný bankéř by podle něj měl jasně potvrdit, nebo vyvrátit, zda k žádosti o dar skutečně došlo. Pokud si o něj Knetig opravdu řekl, jednal prý sám za sebe. „Ostatně jeho absolutní překročení mandátu, který ode mě v rámci pozice poradce dostal, a ztráta důvěry byly důvodem, že jsem jej ihned v prosinci propustil,“ dodal Drobil.

ODS: černé peníze se k nám dostat nemohou

Také další občanští demokraté popírají, že by jejich strana mohla mít nelegální příjmy. „O soukromých aktivitách pana Knetiga mi není nic známo a nikdy jsem ho osobně neviděl. Proto nechť míru jeho případného provinění prověří orgány činné v trestním řízení,“ řekl v televizi Nova premiér a šéf ODS Petr Nečas.

Místopředseda Senátu a člen stranického vedení Přemysl Sobotka prý rovněž Knetiga nezná a z jeho dřívějších vyjádření v médiích soudí, že je „myšlení divného nebo mdlého“.

„My máme po zkušenostech s Lájosem Bácsem v sobě už navozenou dramatickou opatrnost a všechno prochází schvalováním. Už s tím umíme zacházet a nedovolíme, aby přicházely jakékoli černé peníze,“ připomněl Sobotka aféry z 90. let.

Podle tajných nahrávek, které pořídil Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky vybranému finančnímu poradci.

Drobil nedávno Právu řekl, že vážně zvažuje odchod z politiky. Exministr odmítá, že by se dopustil čehokoli nezákonného. Případ údajného podplácení Michálka Drobilem policie v červnu odložila. Odložení kontroluje Nejvyšší státní zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám