Hlavní obsah

Průvod gayů pohlídají v Praze stovky policistů

Právo, trj, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na čtyři stovky uniforem budou v sobotu v pražských ulicích kvůli pochodům gayů a leseb i jejich odpůrců. Mají zabránit násilným střetům. Během sobotního dopoledne se čekají změny v dopravě, v trasách pochodu nemají jezdit v inkriminovanou dobu tramvaje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pražská policie nasadí přes tři stovky mužů a antikonfliktní týmy. Snaží se spolupracovat s organizátory průvodu. Ten má začít v poledne, a až se seřadí, vyrazí z náměstí Republiky ulicí Na příkopě, 28. října, Národní, přes most Legií na Střelecký ostrov. Koná se zde hudební festival. Magistrátu organizátoři oznámili 1500 účastníků, na Střeleckém ostrově čekají pět tisíc lidí.

Kolik lidí opravdu přijde, se organizátoři zdráhají říci. „Počítali jsme opravdu s 1500 lidmi. Protože si akce začala všímat média, naroste to. Netroufáme si ale odhadnout, jak bude průvod velký,“ řekla Právu za organizátory Kamila Fröhlichová. V průvodu mají jet čtyři menší nákladní vozy s hudbou, uvažovalo se o angažmá brazilských tanečnic, půjdou v něm travestité a další skupiny. Doprovodí je i bezpečnostní agentura s asi dvěma desítkami ochránců. Zatím však žádné agresívní projevy organizátoři Prague Pride nezaznamenali a spoléhají na policii.

Do ČR ročně přes 400 tisíc homosexuálních turistů

Česká republika se stává vyhledávaným cílem homosexuální turistiky a ročně ji navštěvuje více než 400 tisíc gayů a leseb. V souvislosti s nyní probíhajícím mezinárodním festivalem Prague Pride to v pátek uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

„V naší republice je v současné době již kolem třiceti specializovaných podniků pro homosexuály, jako jsou kluby, kavárny či sauny. Pětadvacet z nich se nachází v Praze, a další v Brně, Ostravě, Liberci a Pardubicích,“ informoval Okamura.

Praha však již nabízí i speciální ubytovací zařízení pro homosexuální turisty. „Majitelé většiny z nich jsou homosexuálové, takže mají pro své hosty pochopení a turisté tak nemusejí nic předstírat,“ prohlásil Okamura.

Důvodem, proč je ČR mezi homosexuálními turisty stále více populární, vidí mluvčí asociace především v tom, že Češi jsou spíše ateistický národ a nemají zdaleka tak přísný náhled na homosexualitu, jako třeba Poláci.

Nutno ovšem dodat, že do Česka loni zavítalo celkem 6,34 miliónu zahraničních turistů, a homosexuálů z nich bylo jen přes pět procent. Naše republika ani Praha se tedy stále ještě nezařadily mezi takové Mekky homosexuálů, za něž jsou ve světě všeobecně považovány Londýn, Berlín, Barcelona a ostrov Ibiza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám